Ing. Milan Urban

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2010 16:00:00

Program ODS: další nefunkční Opencard

Program ODS: další nefunkční Opencard

S velkou slávou a dle vlastních slov v americkém stylu dnes ODS představuje svůj programový dokument Vize 2020. Ovšem ani tisíce různobarevných balónků a hromadný zpěv konzervativních písní neschová naprostou prázdnotu a falešnost tohoto materiálu.

ODS se, zřejmě dobře poučena z blamáže se svou Smlouvou s občany, kterou Mirek Topolánek slavnostně podepisoval před zraky televizních kamer, rozhodla neříci o svém programu vůbec nic. V jejich dokumentu proto nenajdete nic o tom, jak chtějí snižovat schodek, jak zvýší příjmy státního rozpočtu, abychom mohli začít snižovat státní dluh. Žádná konkrétní a ověřitelná čísla, žádná nepopulární opatření, která k úsporám a zvyšování příjmů státního rozpočtu neodmyslitelně patří.

„Zdravotnictví jako konkurenční výhoda“, „Pružný pracovní trh“, „Vzdělání – cesta k úspěchu“ a řada dalších vznosných hesel. K nalezení alespoň částečně konkrétní představy toho, jakým způsobem hodlá ODS vládnout této zemi, musí čtenář požádat o pomoc tlumočníka.

S jeho pomocí pak zjistí, že zdravotnictví jako konkurenční výhoda ve skutečnosti znamená poplatky ve zdravotnictví, privatizaci nemocnic a zdravotních pojišťoven, pružný pracovní trh je jedině a pouze zavedení výpovědi bez udání důvodu a vzdělání, jako cesta k úspěchu bude vysokoškoláky stát desetitisíce korun na školném.

Tento program tak vůbec nekoresponduje s tím, co představitelé ODS říkali a prováděli po celou dobu své vlády i v letošním roce. Když tedy Tomáš Julínek hovoří o tom, že chce být znovu ministrem zdravotnictví, je třeba nečíst Vizi 2020, ale vrátit se zpět k tomu, co skutečně ve zdravotnictví vykonal a jak se těší, až reformy dokončí, jak se nedávno pochlubil v rozhovoru pro Českou televizi.

ČSSD proto připravila k jednotlivým programovým kapitolám ODS přehled konkrétních výroků a činů politiků ODS, aby si občané mohli udělat obrázek sami, co je čeká a nemine v případě vítězství Mirka Topolánka a Tomáše Julínka. V opravdovém a reálném programu ODS pod názvem Modrý svět si tak můžete přečíst jasná slova politiků ODS: výpověď bez udání důvodu, placení u lékaře a v lékárnách, první tři dny nemoci bez náhrady, omezování dětských přídavků, privatizace důchodového systému a zavedení školného.

Program ODS je tak jen reklamním plakátkem z dražšího papíru. ČSSD velmi dobře ví, kde pro svůj program získat prostředky a jak toho dosáhneme. Jsme si také dobře vědomi toho, že říkáme pro určité skupiny občanů nepopulární věci a hazardujeme s jejich přízní – zavedení progresivního zdanění, zvyšování daní nejbohatším a firmám. Ale na rozdíl od ODS jdeme do voleb s otevřeným hledím a nabízíme naše plány k diskusi.

Je proto třeba ocenit upřímnost, s jakou k občanům této země přistupuje druhá pravicová stran TOP 09. Stejně jako my i oni jasně říkají, kde budou brát prostředky na provoz státu a kde naopak ušetří. Otevřeně tak přiznávají poplatky ve zdravotnictví, platby u lékaře za 160 nejběžnějších nemocí, snižování podpory v nezaměstnanosti, omezování či zastavení podpory stavebního spoření, daňové zvýhodnění na služky a další.

Nesouhlasím s tím, ale oceňuji otevřenost a upřímnost, se kterou TOP 09 do nadcházejících voleb jde. Naproti tomu ODS představuje zcela nekonkrétní, bezobsažnou a falešnou frašku, se kterou se chce ucházet o podporu občanů České republiky. Přitom jde jen o další kartu Opencard ODS. Vypadá to hezky, slibuje to spoustu funkcí, ale je to drahé, vůbec to nefunguje a zaplatí to lidi.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama