Ing. Milan Urban

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2010 12:45:04

Razantní krok pro životní prostředí už před rokem 2013

Razantní krok pro životní prostředí už před rokem 2013

Řeč na 79. schůzi PSP ČR, 18. 5. 2010.

Dámy a pánové, dobrý den. Děkuji za slovo. Já jsem v minulosti celkem rozuměl tomu, když tady vystupoval pan poslanec Bursík a hájil zájmy životního prostředí věcným způsobem. Poslední dobou se mi ovšem zdá čím dál tím víc, že jeho vystoupení jsou méně věcná, více politická a - řekněme - více ideologická, tak, jak to zaznělo dnes. On totiž se zřejmě opravdu snaží využít jedno z posledních vystoupení Poslanecké sněmovny k tomu, aby zachránil velký propad Strany zelených, a to nejen v Ústeckém kraji, a používá k tomu argumenty, které - podle mého názoru - neplatí. A já vám řeknu, proč si to myslím.

Za prvé. Kdybych to zjednodušil, tak Martin Bursík navrhuje, aby se zlepšovalo životní prostředí v České republice až po roce 2013. Ten návrh, který je v této Poslanecké sněmovně, říká, že bychom měli začít zlepšovat životní prostředí z prostředků Bruselu hned. Má to tedy, podle mého názoru, dvě výhody. Za prvé - dojde ke zlepšování životního prostředí neprodleně. Za druhé - využijeme tyto prostředky v době krize jako zakázky pro české firmy.

O co jde? Vláda České republiky vyjednala v Bruselu - stejně jako polská vláda - že Česká republika nebude muset nakupovat 100 procent povolenek, emisních povolenek. Vedle toho vyjednala, že 50 procent z této částky, kterou nebudeme muset nakupovat, můžeme využít na zelené projekty v České republice, které budou přesně definovány Ministerstvem životního prostředí České republiky a schvalovány bruselskou administrativou.

Jedná se o projekty v elektroenergetice, ale jedná se také o projekty v teplárenství, a to zvláště. To znamená, že tyto prostředky mohou být na základě povolení Ministerstva životního prostředí České republiky - to zdůrazňuji - a bruselské administrativy použity na modernizaci zařízení pro elektroenergetiku a teplárenství v České republice v předem dané výši, v předem daných parametrech toho, co si myslí Brusel a Ministerstvo životního prostředí o tom, jak se má zlepšovat životní prostředí v České republice.

Z tohoto pohledu tedy je zřejmé, že tento návrh zlepšuje životní prostředí v České republice hned na rozdíl od návrhu pana Martina Bursíka, který říká: Počkejme do roku 2013, pak tyto prostředky obdrží státní rozpočet České republiky a pak teprve Ministerstvo životního prostředí rozhodne, na jaké projekty a pro jaké účely budou tyto prostředky vynaloženy.

V tom já vidím zcela jasný rozdíl a jasný rozpor. A není to o tom, že stát, Česká republika, státní rozpočet, o něco přichází. Je to jenom o tom, jestli ty prostředky dostaneme do ekonomiky k zlepšování životního prostředí dřív, také se souhlasem životního prostředí, a budou rozděleny na základě definovaných projektů.

Já jsem rád, že došlo i k posunutí hranice na podávání přihlášek těch projektů, protože to samozřejmě umožnilo, aby se v tom mnohem více vidělo teplárenství, než tomu bylo v původním návrhu. A já nechápu, nerozumím té logice. Samozřejmě, že věty typu, že to je nějaký dárek někomu, to jsou věty zcela účelové. Není to dárek nikomu - ani teplárnám, ani ČEZu. Je to dárek možná pro životní prostředí, které se začne zlepšovat dříve než po roce 2013, protože návrh, který tady obhajuje pan Martin Bursík, skutečně říká: tyto peníze přijdou do českého rozpočtu až po roce 2013. Pak je budeme využívat možná na zlepšování životního prostředí. Náš návrh říká: dejte, Ministerstvo životního prostředí, na stůl projekty, které schválí bruselská administrativa, a firmy, které se zabývají elektroenergetikou a teplárenstvím, budou muset tyto projekty přesně podle tohoto předpisu realizovat už do roku 2013.

Zároveň je zřejmé, že pokud tento zákon neprojde, což se stát může, tak že to bude mít dopady do ceny elektrické energie, případně jiných druhů energií, jako je teplo. Já myslím, že to je nezpochybnitelná záležitost. Proto si myslím, že nemá smysl tady vést politickou debatu v této poslední Poslanecké sněmovně, protože pak musím mít podezření, že to má nějaké politické důvody, ale má smysl vést věcnou debatu. Myslím, že ať řeknete, co řeknete, prostřednictvím předsedajícího, pane poslanče Bursíku, Stranu zelených už to nezachrání!

Děkuji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama