Ing. Milan Urban

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2010 10:09:00

Urban (ČSSD): Česku bankrot nehrozí

Urban (ČSSD): Česku bankrot nehrozí

Dobrá zpráva pro občany, špatná pro Mirka Topolánka

Tato zpráva je dobrá pro občany České republiky a pro podniky, špatná pro Mirka Topolánka, Petra Nečase, Miroslava Kalouska, pro ODS a TOP 09. Ačkoli obě pravicové strany neustále hrozí v České republice státním bankrotem po vzoru Řecka, realitou je pravý opak. Státní bankrot nehrozí.

Jedna z nejvýznamnějších světových ekonomických agentur, Bloomberg, koncem března uvedla, že Česká republika patří z hlediska rizika kolapsu státních financí mezi osm nejbezpečnějších států z celého světa. Pravděpodobnost státního bankrotu ČR je zhruba na úrovni Norska, Austrálie, USA, Švédska, Nového Zélandu, Slovenska a Japonska. Tento výsledek je přitom naprosto objektivní a nezpochybnitelný – vychází z důvěry investorů v české dluhopisy. Jejich bezpečnost se zjišťuje porovnáním cen pojištění na finančních trzích proti možnému vyhlášení státního bankrotu.

Na protilehlé straně žebříčku leží země, jako je Řecko, Island, Pákistán, Venezuela nebo Argentina. U poslední země je riziko státního bankrotu zhruba patnáctkrát větší než u nás.

Podobná situace je i v míře zadlužení. Česká republika patří k nejméně zadluženým zemím EU. Prognóza celkového dluhu k HDP se v ČR ke konci letošního roku se pohybuje kolem 40 % HDP, přičemž sousední státy jako Rakousko a Německo výrazně přesahují hranici 70 % a průměr EU dosahuje 80 %.

Přesto se ČSSD zavázala, že úsporami a spravedlivějšími daněmi sníží tempo zadlužování ČR do roku 2013 pod 3% HDP. V případě vítězství ve volbách do parlamentu pak naše budoucí vláda dodrží výši schodku státního rozpočtu, kterou stanovila současná reprezentace premiéra Jana Fischera.

Děsit občany neexistující hrozbou, jak to dělá ODS a TOP 09, ale považujeme za mimořádně nebezpečné. Zejména ničím nepodložené přirovnávání k Řecku. V očích některých zahraničních investorů může být kvůli jejich kampani poškozen obraz České republiky i její ekonomiky, a to se promítne v peněženkách nás všech.

Je načase, aby pravicové strany ustoupily od lží a stejně jako ČSSD předložily reálné ekonomické programy. Sliby nekonečného množství pracovních míst z dílny ODS nebo zaškrcení české ekonomiky snížením dluhu na nulu z dílny TOP 09 to určitě nejsou.

Milan Urban
místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama