Ing. Milan Urban

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2010 14:31:50

Zastavme řezníky českého zdravotnictví

Zastavme řezníky českého zdravotnictví

Kdo to jsou? ODS, TOP 09 a VV

České zdravotnictví a dostupnost zdravotní péče pro obyčejné lidi je v zásadním ohrožení. Pravicová koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných chystá drastické změny ve fungování lékařské péče u nás, která tvrdě dopadne na všechny české občany. StartStop

Pravicová vláda pánů Topolánka, Nečase, Julínka a Kalouska byla charakterizována trvalou snahou o provedení nevratných změn v českém zdravotnictví. Placení ve zdravotnictví, skandální privatizace krajských nemocnic a snaha o privatizaci fakultních nemocnic a zdravotních pojišťoven bylo každodenní náplní práce pánů Julínka a Šnajdra a jejich vládních kolegů.

Připomeňme si nechutný kšeft při prodeji nemocnice například v Brandýse nad Labem. Prodána jako celek za 7,8 milionů korun. Noví majitelé obratem prodali její část v Čelákovicích za 5 milionů korun, za 3,5 milionů dům na náměstí a za 30 milionů velmi žádané pozemky z vlastnictví nemocnice. Čistý zisk tak pro kupujícího během chvíle činil 30 milionů korun a celá nemocnice v Brandýse k tomu.

Takto by šlo pokračovat nemocnicemi v Hořovicích či Berouně počínaje a skandální privatizací Tkáňové banky konče.

72 poslanců ODS, včetně Petra Nečase, hlasovalo 23.4.2008 proti návrhu zákona sociální demokracie zakázat privatizaci fakultních nemocnic. Návrhy zákonů o privatizaci zdravotních pojišťoven či fakultních nemocnic zůstaly v šuplíku ministra Julínka jen díky pádu Topolánkovy vlády.

Dnes je jasné, že ODS chce pokračovat v Julínkově reformě zdravotnictví. Petr Nečas při představování programu jasně přiznal, že zdravotnickou část svého programu již má zpracovánu v paragrafovaném znění právě od garanta zdravotnické části Vize 2020 ODS Tomáše Julínka. Koneckonců, právě v ten moment stál Tomáš Julínek vedle něj a byl představen jako jeden z nejbližších spolupracovníků nového volebního lídra ODS.

Každý, kdo předpokládal, že české zdravotnictví již nic horšího nemůže potkat, musel být šokován při představení programu TOP 09.

TOP 09 otevřeně prosazuje přímé placení u doktora. Její představitelé na tiskové konferenci při prezentaci svého zdravotnického programu sami prohlásili, že "náklady na léčbu chřipky nejsou tragické a skoro žádného občana nemohou zruinovat" a upřesnili, že "platit se bude za léčbu v podstatě všech nemocí, s výjimkou těžkých transplantací a léčby rakovin". Tyto hororové návrhy způsobí, že pro mnoho občanů bude lékařská péče prakticky nedostupná. Z těchto plánů běhá mráz po zádech a znamenají skutečné hazardování s lidskými životy.

Věci veřejné přichází s podobně revolučním plánem: nově definovat základní standard zdravotní péče a na něm ušetřit o 10 miliard korun ročně. To neznamená nic jiného než chudinský standard zdravotní péče pro všechny, doprovázený komerčním připojištěním na kvalitní zdravotní péči pro ty, kteří si to budou moci dovolit. Sobecký program pro privilegované a nejbohatší. A i toto opatření navíc je navíc doprovázeno zachováním některých zdravotnických poplatků.

Zvrácený postoj Věcí veřejných a osobně Radka Johna vůči českému zdravotnictví pak nejlépe ukazuje jeho tunel na Všeobecnou zdravotnickou pojišťovnu. Z ní dokázal Radek John vytáhnout prostřednictvím nesmyslně předraženého časopisu za osm let přes 400 milionů korun. Tyto peníze mohly být použity na rozvoj českého zdravotnictví a léčení pacientů. Místo toho skončily na účtu Johnovy firmy a na švýcarském kontě podnikatele Romana Janouška.

Všechny tři tyto pravicové strany mají jedno společné: krizi chtějí využít jako záminku k přenesení plateb za zdravotní péči na obyčejné lidi a pokračovat v privatizacích a tunelování českého zdravotnictví. Jestli tyto strany ve volbách upějí, udělají v českém zdravotnictví nevratné a fatální změny, jež ohrozí základní práva lidí na lékařskou péči tak, jako to jejich poradce Zajac předvedl v sousedním Slovensku. Zdravotnictví podle koalice ODS, TOP09 a VV je hazardování s lidskými životy.

Pro ČSSD jsou experimenty na lidech těchto řezníků z pravicových stran zcela nepřijatelné.

ČSSD nepřipustí situaci, aby čeští občané stáli před krutým rozhodováním, zda například dají studovat dítě nebo si uhradí operaci kýly. Takovéto věci nepatří do vyspělého evropského státu, jakým chce Česká republika být.

Česká republika a její občané bude stát v květnových volbách před zásadním rozhodováním. Na jedné straně stojí koalice pro placení ve zdravotnictví ODS, TOP 09 a Věci veřejné s téměř identickým programem, která je odhodlána zničit práva českých pacientů.

Na druhé straně stojí sociální demokracie s realistickým programem a důrazem na solidární veřejný zdravotnický systém, který pamatuje na zájmy a potřeby obyčejných lidí. A právě o těchto hodnotách budou občané 28. května rozhodovat.

Milan Urban
místopředseda ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama