Ing. Milan Urban

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2010 10:59:00

Zkrotíme ceny monopolů

Zkrotíme ceny monopolů

ČSSD hodlá prověřit ceny za vodu, telefon i elektřinu.

Prověříme ceny za vodu, telefon i elektřinu. Průměrná mzda v České republice činí zhruba 800 eur, tedy asi 60 procent mzdy v celé EU. Náklady domácností na elektřinu, plyn, vodu a telekomunikační nebo bankovní poplatky jsou přitom stejné nebo dokonce vyšší než v nejbohatších zemích Unie. Platíme tak víc než třeba Britové nebo Francouzi. To přece není normální. Nechceme, aby čeští občané jen platili a platili.

Zatímco platy zaměstnanců stagnují nebo klesají a malé české firmy a živnostníci jsou v době krize na pokraji krachu, jen tři největší banky operující na českém trhu (Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB) vykázaly za loňský rok zisk přesahující 50 miliard korun. Tři telekomunikační operátoři působící na našem trhu přiznaly za loňský rok zisk přes 33 miliard korun. Bankovní poplatky jsou přitom u nás dražší, než v mnoha vyspělejších zemích EU. A telekomunikační poplatky dokonce druhé nejvyšší v Evropě. Ani to není normální.

Pravicová vláda Mirka Topolánka a Miroslava Kalouska zkrátka zcela selhala v oblasti kontroly cen a regulace těchto oborů. Vyrostly zde tak monopoly nebo firmy s tržní silou nad 20 procent (v případě bank dokonce za peníze daňových poplatníků očištěné od špatných úvěrů), které si na ovládnutém trhu dělají, co chtějí. Třeba zmínění tři telefonní operátoři ve skutečnosti už nesoutěží. Vzniklo narušené tržní prostředí, v němž například poměr ceny a garance rychlosti přenosu vysokorychlostního internetu neodpovídá trendům EU.

Podobné je to v dalších oblastech – cena silové elektřiny v České republice vzrostla kumulativně od roku 2006 o 122 %, plynu o 44 %, tepla o 45 %, vodného a stočného o 34 %. Elektřina v ČR je dražší než v Paříži nebo Londýně. (Cena elektřiny v centech za kWh: ČR - 18,95 centů, Paříž - 13,19 centů, Londýn - 13,50 centů).

Něco takového nedopustí žádný rozumný a civilizovaný stát. Sociální demokraté se proto zavazují, že v případě volebního vítězství udělají vše proto, aby se tyto poplatky a ceny snížily. Zvlášť v době krize musí stát účinně bojovat proti všem monopolům a firmám s velkou tržní silou.

Všude tam, kde to jde, proto podpoříme konkurenci. Například umožníme vstup na trh dalšímu telefonnímu operátorovi nebo bankovním domům. A obnovíme funkčnost státních regulačních úřadů tak, aby uplatnily účinné kontroly všude, kde na to stát má nárok. Prověříme oprávněnost výše regulovaných cen jako je cena vodného a stočného, plynu a elektrické energie. Provedeme důslednou revizi postupu regulátorů a dominantních dodavatelů a ustavíme nezávislý dohled nad transparentností tvorby cen. Navíc vytvoříme tlak na společenskou odpovědnost velkých firem.

Naším cílem je pomoci nejenom domácnostem, ale i podnikatelům, jejichž firmy jsou v době krize vystaveny rostoucím cenám dodavatelů a kvůli tomu se snižuje jejich konkurenceschopnost na zahraničních trzích. Jde nám o to, aby se zvýšila kvalita života všech občanů.  Abychom za stejné produkty platili stejné ceny, jaké platí lidé v drtivé většině západoevropských zemí.

Milan Urban
místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama