Ing. Miloš Petera

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.08.2014 15:08:35

„Manažeři životního prostředí z ODS“ způsobili velké ztráty peněz z eurofondů

„Manažeři životního prostředí z ODS“ způsobili velké ztráty peněz z eurofondů

Říká se, že politik nemusí být odborník, že stačí, když svůj resort zvládá manažersky.

Poslední pravicová vláda posadila na ministerstvo životního prostředí dva „manažery z ODS“. Oba se oblasti ochrany životního prostředí v minulosti nevěnovali a po večerech si zřejmě se zálibou listovali pouze v antiekologické bibli Václava Klause „Modrá, nikoliv zelená planeta“. V politice působí určitá setrvačnost. Výsledky „manažerování“ ODS v resortu životního prostředí se naplno projeví až v letošním a příštím roce. Již loni jsme přišli o první miliardy z eurofondů. České republice propadlo nejvíce peněz z eurofondů ze všech členských zemí Evropské unie. Špatný „management“ ministerstva životního prostředí na tom měl lví podíl. Vládní strategie dočerpání operačních programů uvádí, že v pesimistické variantě může v letošním roce v Operačním programu Životní prostředí propadnout až 10 miliard korun. Pesimistický scénář dokonce hovoří o 15 miliardách za celé programovací období, které končí příští rok. Nová vláda identifikovala 215 rizikových projektů v hodnotě 5,2 miliardy, od kterých odstupuje a finanční prostředky přesouvá na bezproblémové projekty, jenž se dají stihnout ve zbývajícím čase. Nejde přitom o žádné bezhlavé utrácení peněz. Většina finančních přesunů směřuje do oblasti zateplení veřejných budov, které ušetří peníze z daní a dá práci i menším stavebním firmám v regionech. Zásobníky neuspokojených žádostí o dotaci na zateplení budov a obnovitelné zdroje energie ukazují, že smysluplných projektů máme více než dost. 

Ministerstvo životního prostředí selhalo v řízení investic do vodohospodářské infrastruktury. Česká republika měla přiděleny prostředky na výstavbu, modernizaci a intenzifikaci 350 čističek odpadních vod v obcích nad 2000 obyvatel. Mělo tak dojít k významnému snížení množství vypouštěného znečištění do povrchových i podzemních vod. Bohužel doposud bylo realizováno pouze 98 čističek odpadních vod v obcích nad tzv. „2000 ekvivalentních obyvatel“. Osud dalších 127 čističek je otevřený, u některých probíhá výběrové řízení, některé čekají na verdikt Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, zda byly soutěženy správně, některé se stavějí a některé jsou před dokončením. Každopádně cíl naplněn nebude. Bude přesunuto několik miliard korun určených na vodohospodářskou infrastrukturu do jiných oblastí, aby se vůbec stihly vyčerpat a nenávratně nepropadly. Sociální demokracie musí ve vládě dohlédnout na to, aby se podobná situace neopakovala v novém programovacím období.

Ve Středočeském kraji jsme si byli rizik ztráty peněz dobře vědomi. Proto jsme u našeho regionálního operačního programu, který si jako kraj sami řídíme, uzavřeli 881 Smluv o poskytnutí dotace ve výši 15,7 mld. Kč, což představuje 104,9 % z celkové částky určené pro Střední Čechy. 

Plánujeme tak dočerpat peníze v plné výši v roce 2014 i na konci programového období. K dočerpání napomůže využití systému klouzavé výše alokace a zásobník projektů.  Nezvažujeme přesuny prostředků uvnitř programu mezi jednotlivými prioritními osami, které by navíc musela schvalovat Evropská komise. 

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera   
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama