Ing. Miloš Petera

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2016 13:03:00

Onkologičtí pacienti si zaslouží důstojné a přívětivé prostředí

Onkologičtí pacienti si zaslouží důstojné a přívětivé prostředí

Více než 1,1 miliardy korun investoval Středočeský kraj od roku 2012 do rozvoje a chodu svých pěti oblastních nemocnic.

Vedení kraje si uvědomuje, že chce-li Středočechům, ale i dalším zájemcům, nabídnout lékařskou péči odpovídající medicíně 21. století a zároveň si udržet kvalitní zdravotnický personál, musí pro to vytvořit adekvátní podmínky.

Středočeské oblastní nemocnice patří mezi špičková zdravotnická zařízení v České republice. Zásluhou masivních investic, které v pěti zařízeních (v Mladé Boleslavi, Kladně, Benešově, Příbrami a Kolíně) kraj v posledních letech uskutečnil, se jim daří držet krok i se špičkovými pracovišti v Praze.

Zatím poslední velkou investiční akcí je stavba pavilonu onkologie, nukleární medicíny a hemodialýzy v Klaudiánově nemocnici Mladá Boleslav za 112 milionů korun, který byl slavnostně otevřen v březnu. Čtyřiceti miliony přispěla Evropská unie prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Čechy. Nové prostory jsou moderní, vzdušné a příjemně barevné. Pavilon vyrostl na místě původní, v současnosti už zcela nevyhovující budovy onkologického oddělení.

„Onkologičtí pacienti si zaslouží důstojné a přívětivé prostředí pro náročnou léčbu, kterou musejí podstupovat. Nově otevřená oddělení jsou špičkově vybavena a mohou bez problémů konkurovat obdobně zaměřeným klinikám v největších pražských nemocnicích. Také zdravotnický personál nepochybně ocení výborné podmínky a zázemí, které nová budova nabízí,“ konstatoval hejtman Miloš Petera (ČSSD).

„Během mého působení ve funkci hejtmana se podařilo ve všech našich nemocnicích rapidně zlepšit kvalitu poskytované zdravotní péče i zázemí pro jejich zaměstnance. Nemocnice se rovněž daří držet ekonomicky. Plánujeme je dál rozvíjet i v příštích letech, stále je totiž co zlepšovat,“ podotkl hejtman Petera. Jednou z velkých investičních akcí, které se v současnosti připravují, je například rekonstrukce bloku C v Oblastní nemocnici Kladno za 300 milionů korun.

Výrazně pomohla i EU

S rekonstrukcí a dostavbou krajských nemocnic významně pomohla i Evropská unie prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Čechy a Integrovaného operačního programu. Značnou sumu ovšem investoval i kraj. „Jen na kofinancování těchto evropských projektů jsme z rozpočtu přidali 53,6 milionu korun,“ upřesnil hejtman.

Daří se také účinně umořovat dluh nemocnic, který vznikl za jejich předchozího vedení. Splátky dluhové služby přišly kraj v letech 2012–2015 na zhruba 685 milionů korun. „Věřím, že další plánované investice, které bychom chtěli realizovat v příštích čtyřech letech v rámci pokračování plnění generelu krajských nemocnic, nám pomohou držet krok s nejmodernější lékařskou vědou a zachovat prestiž našich nemocnic jakožto poskytovatelů nejlepší možné péče ve většině lékařských oborů,“ dodal hejtman.

Tabulka

Přehled investic v krajských nemocnicích za roky 2012–2015

Nemocnice Investice do budov Investice do přístrojů

Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav 569,2 130

Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov 100,6 54,5

Oblastní nemocnice Příbram 470,6 232,9

Oblastní nemocnice Kladno 582,8 112,1

Oblastní nemocnice Kolín 335,8 227

ZZS Středočeského kraje 9,6 54,3*

*hodnota pořízené zdravotnické techniky, vozidel a dalšího vybavení sanitek

Údaje jsou v milionech Kč

Zdroj KÚSK

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama