Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2020 9:09:00

Chtěl bych vyjádřit plnou podporu blízkovýchodnímu plánu prezidenta Trumpa

Chtěl bych vyjádřit plnou podporu blízkovýchodnímu plánu prezidenta Trumpa

Projev prezidenta republiky při zahájení výstavy Záhadné pouto

 Shalom!

Vážený pane velvyslanče, milý Pavle, dámy a pánové,

dovolte mi, abych začal tím, že ocituji jednu větu ze své řeči v Knessetu. Zradíme-li Izrael, zradíme sami sebe. Je skvělé, že většinou můžeme hovořit o přátelství. Teď bych ale chtěl mluvit o neustálém zrazování Izraele, a to ze strany dnešní EU i všech evropských zemí před 2. světovou válkou. Vzpomeňte si například konferenci v Évianu, kdy kromě Dominikánské republiky všechny zúčastněné státy odmítly přijmout židovské uprchlíky z nacistického Německa. Dalších příkladů existuje řada. Kvůli stručnosti zmíním pouze ještě jeden. Palestinský terorista měl šanci promluvit před plénem Evropského parlamentu. To považuji za ostudu nejen Evropského parlamentu, ale i všech Evropanů.

Přátelé, v prvé řadě bych chtěl vyjádřit plnou podporu blízkovýchodnímu plánu prezidenta Trumpa, který se snaží řešit problémy mezi Izraelci a Palestinci existující celá desetiletí. Dále, víte o mne, že nejsem typ uctivého politika a že si dokonce občas rád zaprovokuji. Chci tedy říci, že jsem rád, že Česká republika zašle své stanovisko Mezinárodnímu trestnímu soudu, který momentálně řeší mimo jiné izraelsko-palestinský spor, a postaví jej na argumentu, že Palestinu nepovažujeme za opravdový stát. Prezident Abbás už přesluhuje nějakých deset let. Na území Palestiny se mnoho let nekonaly skutečně svobodné a otevřené volby. A to ani nemluvím o Hamásu a Hizballáhu, které jsou obě teroristické organizace.

Ale zpět k původnímu tématu. Jsem rád, že Česká republika se nepřidala na stranu kritiků Trumpova plánu. Protiizraelskou pozici EU ovlivňují zbabělost, váhavost i komplex méněcennosti. Takovou politiku appeasementu přirovnávám k politice appeasementu před 2. světovou válkou. Nepodporuji proto fráze, ale konkrétní činy. Těší mne, že jsme v Jeruzalémě otevřeli Český dům a pevně doufám, že tam někdy otevřeme i velvyslanectví.

Takže příští rok v Jeruzalémě! A hodně štěstí!

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 26. února 2020

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama