Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2018 13:48:00

Co vyčítám Nejvyššímu správnímu soudu

Co vyčítám Nejvyššímu správnímu soudu

Projev prezidenta republiky při jmenování předsedy Nejvyššího správního soudu

Vážený pane ministře spravedlnosti, vážený pane doktore Baxo, vážený pane doktore Mazanče, dámy a pánové,

dovolte mi, abych úvodem poděkoval panu doktoru Baxovi, a přiznávám, že to poděkování je velmi upřímné, za práci, kterou vykonal v čele Nejvyššího správního soudu. A protože v kolegiu tohoto soudu bude i nadále působit, věřím, že naše spolupráce bude pokračovat.

Blahopřeji ještě jednou panu doktoru Mazancovi k tomu, že se ujal této funkce. Přiznávám se, že jsem konzultoval toto jmenování s mnoha a mnoha právníky, a nakonec pro mne byla inspirující Marie Benešová jako bývalá ministryně spravedlnosti a bývalá nejvyšší státní zástupkyně, která jednoznačně pana doktora Mazance doporučila.

Nicméně, milý pane doktore, neuniknete několika kritickým výhradám, které jsem vůči Nejvyššímu správnímu soudu formuloval již v minulosti. Začnu konkrétními příklady. Přeloučské zdymadlo, které má umožnit splavnění Labe do Pardubic, bylo Nejvyšším správním soudem zastaveno kvůli motýlu, který se jmenuje modrásek. Přitom desetkrát větší kolonie těchto motýlů je dva kilometry odsud a investice za čtyři miliardy korun tak byla zastavena.

Příklad číslo dvě, územní plán Jihomoravského kraje byl tímto soudem, nyní už mohu říci Vaším soudem, pozastaven, díky čemuž kdykoli se setkám se svými rakouskými kolegy, musím čelit oprávněným výtkám jak to, že nemáme dálnici z Brna, to už není pragocentrismus, z Brna do Vídně.

A konečně, abych Vás dlouho nezdržoval, příklad třetí, rychlostní silnice ve Zlínském kraji vedoucí na Slovensko byla zastavena kvůli ochraně chráněného živočicha, který se jmenuje křeček polní. Já jsem se až dosud domníval, že křeček polní je škodná, nicméně vidím, že tomu tak není. Takže tehdejší hejtman Zlínského kraje dostal za úkol, aby kolonii tohoto křečka převedl na svoje území, tedy území ve vlastnictví Zlínského kraje. On na to reagoval tím, že říkal, že na tu kolonii křečka polního nechá instalovat taková bidla, na těch bidlech budou káňata, no a tím pádem se tento problém vyřeší přírodním způsobem.

Skončil jsem, pane předsedo, s výčtem toho, co vyčítám Nejvyššímu správnímu soudu, a nyní na závěr bych to zobecnil. Víte, my v této společnosti jsme až příliš vstřícní k různým pseudoekologickým hnutím, která podávají šikanózní žaloby. A když jsem teď byl v Moravskoslezském kraji, byl jsem upozorněn na podezření, že tyto žaloby jsou v podstatě vydírací. To znamená, že jestliže slíbíte sponzorský dar, tak bude žaloba stažena. Nevím, jestli je to pravda, cituji informaci, kterou jsem dostal. Prosím Vás proto, nenechte se ovlivnit těmito hnutími, která brzdí řadu užitečných dopravních staveb pro naši společnost.

Přeji Vám ve Vaší práci plný úspěch.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 18. září 2018

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama