Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.05.2022 9:45:00

Máme dluh a dluhy se mají splácet

Máme dluh a dluhy se mají splácet

Projev prezidenta republiky při pietním aktu u příležitosti Dne vítězství

 Vážený pane velvyslanče, děkuji za Vaše pozvání,

uvědomil jsem si, že v řadách tehdejší sovětské armády, konkrétně v řadách sovětské pěchoty, podle údajů historiků bojovalo šedesát až osmdesát procent Ukrajinců, a právě tito vojáci osvobozovali moji vlast, tehdejší Československo, a mnozí z nich zde padli. Máme vůči nim dluh, a dluhy se mají splácet. Jsem rád, že Česká republika tento dluh splácí jak podporou dnes bojující Ukrajině, tak i přijetím uprchlíků před válkou.

Samozřejmě, že bych chtěl na Olšanských hřbitovech uctít i památku všech dalších národů a národností, kteří v řadách Rudé armády bojovali a padli. Smrt si nevybírá a naše poděkování by mělo patřit všem, kteří proti nacismu bojovali. Souhlasím s panem velvyslancem v tom, že po osvobození následovala zkušenost, kterou pan velvyslanec sice nezmínil, on mluvil pouze o mnichovské dohodě, ale pro moji generaci byla touto zkušeností sovětská okupace v roce 1968. Z tehdejších osvoboditelů se stali okupanti. Možná právě proto rozumíme tomu, co se v dnešní Ukrajině děje. Možná právě proto, že jsme to sami zažili jako akt agrese od těch, od koho jste to vůbec, ale vůbec nečekali, máme porozumění a solidaritu pro boj ukrajinského lidu.

Sláva Ukrajině.

Miloš Zeman
prezident republiky

Olšanské hřbitovy, 8. května 2022

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama