Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2018 14:38:00

Naše spolupráce s Indií úspěšně pokračuje

Naše spolupráce s Indií úspěšně pokračuje

Projev prezidenta republiky při setkání se zástupci médií ke státní návštěvě prezidenta Indické republiky v České republice

 Vážený pane prezidente, dámy a pánové,

jsem velmi rád, že jsem mohl indického prezidenta přivítat v Praze. Mezi našimi zeměmi nejsou otevřené problémy, tím méně konflikty, ale je zde samozřejmě potenciál dalšího zlepšování našich styků. Jako příklad jsme v diskuzi s panem prezidentem uváděli neexistující přímé letecké spojení mezi Dillí a Prahou. Zatímco v případě Číny už máme čtyři letecké linky, v případě Indie nemáme ani jednu. Přitom Indie je svým významem, počtem obyvatel a také obdivuhodnou dynamikou hrubého domácího produktu na srovnatelné úrovni, a byl bych tedy rád, kdyby alespoň jedno takové přímé letecké spojení vzniklo.

Ocenil jsem růst indické ekonomiky pod vládou dynamického premiéra Módího, ocenil jsem i růst vzájemné obchodní výměny, i když tam je co zlepšovat. Na indickém trhu se velmi dobře prosazují takové firmy, jako je ŠKODA AUTO, jako je TATRA TRUCKS, jako je BONATRANS nebo jako je Home Credit, a jsem tomu velmi rád. Doufám, že přibydou i další. Takže ekonomická diplomacie je v případě indicko-českých hospodářských vztahů na vzestupu a věřím, že tento vzestup bude i nadále pokračovat.

V oblasti mezinárodní politiky jsem ocenil rostoucí význam Indie jako světového hráče a vyjádřil jsem své mínění, že Indie by si zasloužila být stálým členem Rady bezpečnosti vzhledem k tomuto významu.

Shodli jsme se rovněž na otázce boje proti mezinárodnímu terorismu i na určitém znepokojení, které v obou stranách vyvolává situace v Pákistánu, neboť v některých provinciích Pákistánu, konkrétně v provincii Vazíristán má útočiště Tálibán. A protože Tálibán nedávno zavraždil v Afghánistánu tři české vojáky, mám důvod hledat zdroje tohoto terorismu i mimo Afghánské území.

Skončil bych tím, že věřím, že naše spolupráce bude úspěšně pokračovat. Věřím, že český premiér navštíví příští rok Indii, jak je plánováno. A velmi bych si přál, aby i tato návštěva byla stejně úspěšná, jako návštěva indického prezidenta u nás.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 7. září 2018

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama