Ing. Miloslava Vostrá

  • KSČM
  • Braškov
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2010 8:16:11

Chceme zkvalitnit sociální stát a zajistit sociální jistoty

Chceme zkvalitnit sociální stát a zajistit sociální jistoty

Předvolební kampaň před letošními volbami do Poslanecké sněmovny již vlastně trvá mnoho měsíců.

Je pro ni příznačné, že je plna hrubostí a vulgarit, a to ze strany obou jejích hlavních protagonistů. Lze jen doufat, že po Topolánkově odchodu z vedení ODS se ty nejhrubší ataky přece jenom alespoň trochu zmírní.

Nesmíme ale zapomenout na to, že »když ptáčka chytají, pěkně mu zpívají«. Jak ODS, tak i ČSSD tomuto přísloví přizpůsobily své volební programy. Mějme na paměti, jakou politiku prováděly obě tyto politické strany, když byly u moci. Ano, ve volebních programech říkají jedno, ale po volbách dělají něco zcela jiného. A také nezapomeňme na důsledky jejich politiky.

Cílem levicových politických stran je moderní sociálně spravedlivá společnost. My, komunisté, ji vidíme v demokratickém socialismu. Oproti tomu sociální demokraté pouze jako nějaký trochu reformovaný a méně konfliktní kapitalismus. A mimochodem, v letošních parlamentních volbách se ODS programově v některých věcech tak rozkročila, že pomalu nelze ani rozeznat, co je sociálnědemokratický předvolební návrh a co pochází od občanských demokratů. Obě tyto strany se tedy nejenom svou hrubou rétorikou či praktickou politickou neseriózností, ale nejnověji i programově k sobě dosti přibližují.

Ale jejich programové záměry přece nejsou receptem na řešení současných ekonomických, sociálních, ekologických a mnoha dalších problémů naší společnosti. Nelze se spokojit s pouhým zdokonalováním stávajícího společenského systému tam, kde jsou potřebné zásadnější změny. Přitom sociální či občanští demokraté nemají program na odstranění příčin současné hospodářské krize a jejich konkrétní návrhy to jenom dokazují. Volebním tahákem TOP 09 jsou potom především škrty, které jsou svou povahou hluboce asociální - nižší státní důchody, omezení zdravotní péče hrazené pojišťovnami, zvýšení základu pro pojistné živnostníkům, zrušení dětských přídavků pro nezaměstnané apod.

Komplexní program na zvýšení zaměstnanosti, růst ekonomiky a pomoc nejpostiženějším, kteří krizi nezavinili, má pouze KSČM. Naší základní prioritou je udržet sociální standard lidí, což jinými slovy znamená neškrtat prostředky určené na sociální programy. Jde nám tedy zejména o obranu sociálního státu. Nesmíme připustit přenášení tíhy krize na zaměstnance, sociálně slabé vrstvy, ale ani na drobné podnikatele. Jádrem krátkodobých opatření je zvýšení tuzemské spotřebitelské poptávky, tedy zvýšení kupní síly obyvatelstva. Zde musí pomoci valorizace důchodů, sociálních dávek i minimální mzdy a vyrovnání krácené mzdy. Je třeba také zastavit růst nákladů na bydlení. Krize ovšem vyžaduje další opatření. Každý náš programový záměr je podložen mnoha dílčími promyšlenými a vzájemně provázanými kroky. Je jich opravdu mnoho a jsou to kroky srozumitelné pro širokou veřejnost.

Chceme udržet a zkvalitnit sociální stát, zajistit lidem práci a sociální jistoty. Tedy usilujeme o rozumnou sociální a penzijní politiku, zdravotnictví bez poplatků, školství bez školného. Přejeme si takovou společnost, v níž vládne sociální spravedlnost, kde rodiny s dětmi budou mít své sociální jistoty a kde bude zajištěno bezpečí pro seniory. Volební program komunistů tedy vychází ze základních zájmů lidí.

Občané tak mají řadu dobrých důvodů, proč volit právě komunistickou stranu. Naše volební heslo »Práce a sociální jistoty, základní požadavek většiny občanů České republiky« je míněno opravdově. Ale abychom mohli realizovat náš hospodářský a sociální program, musíme mít silný volební mandát. Všichni voliči by proto na konci května měli jít k volbám a volit rozumem a srdcem.

V letošních volbách totiž jde opravdu o hodně, neboť se bude rozhodovat o další orientaci sociální a ekonomické politiky v této zemi. Proti nic neřešícím pravicovým, ale i sociálnědemokratickým receptům, které směřují k přenášení ekonomických problémů na střední a nižší vrstvy, stojí moderní sociálně orientovaný program KSČM. A náš budoucí osud nám nemůže být lhostejný. Je třeba se vždy také ptát a posuzovat serióznost, slušnost a výsledky práce – například i v Poslanecké sněmovně - které jsou za tou kterou stranou. Je vhodné právě nyní připomenout, že mnohé z toho, co dnes sociální i občanští demokraté před volbami slibují, se právě komunisté snažili průběžně prosadit, a přitom to byli právě poslanci za ODS a ČSSD, kteří pro spoustu zákonů ve prospěch občanů ruku nezvedli.

Nelze proto rezignovat na volby, ale je naopak potřebné překonat znechucení z dosavadního vývoje na současné politické scéně a i z ekonomického vývoje, kdy zejména obyčejné lidi drtí dopady světové hospodářské krize. Komunisté se upřímně snaží do politiky vrátit slušnost a kulturu. Lidé by si velmi dobře měli rozmyslet, koho budou volit, a neměli by uvěřit předvolebním populistickým slibům dvou největších politických stran na tuzemské politické scéně. A toto vše musíme dnes našim spoluobčanům říkat.

Miloslava Vostrá, místopředsedkyně ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama