Ing. Miroslav Hajdušík, MBA

  • KSČM
  • Moravskoslezský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2013 22:56:29

Registrační pokladny jako nástroj konkurence

Registrační pokladny jako nástroj konkurence

Registrační pokladny

Registrační pokladny jsou často probírané téma mezi podnikateli. Mnoho lidí návrh zavést registrační pokladny zavrhuje. Důvody mohou být různé. Pokud by však ale platila povinnost registračních pokladen jak pro kamenné prodejny, tak i přenosné pokladny pro trhovce a podomní prodejce, mohl by to být slušný nástroj zdravé konkurence. Představte si živnostníka vlastnící kamennou prodejnu. Prodává v ní své zboží celoročně za určitou cenu. Do prodejní ceny musí mimojiné zohlednit cenu nájmu, energií, výplaty prodavačů a hlavně daně. Dnes zákon o registračních pokladnách neplatí. Klidně se mu může stát, že zrovna v době sezóny, kdy by mohl mít ty nejlepší tržby, přijede „kočovný“ prodejce a zastaví kousek od jeho prodejny a klidně prodává rovnou ze svého auta. A problém je tady. On nemá tak vysoké náklady jako prodejce na kamennou prodejnu. A třeba taky neplatí daně. A ve výsledku může prodávat zboží, které je i o polovinu levnější. Kdyby platila povinnost mít registrační pokladny pro všechny, rozdíl v ceně by již nebyl tak dramatický. Kamennou prodejnu by to tímpádem tolik neohrožovalo.

Další kapitolou samou o sobě jsou prodejci z cizích zemí, kteří vozí zboží na naše území. Prodají ho a hned odjedou. Platí však u nás daně? A co trhovci prodávající textil z asijských zemí. Kolik oni odvedou skutečně na daních? Díky registračním pokladnám by se zvýšila možnost s nepoctivci zatočit a ochránit poctivé obchodníky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama