Ing. Miroslav Toman

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.06.2021 21:19:00

Do roku 2030 obhospodařovat 25 % ekologicky. Nařízení z EU

Do roku 2030 obhospodařovat 25 % ekologicky. Nařízení z EU

Projev na 12. schůzi Senátu dne 9. 6. 2021 ke sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů Akční plán pro rozvoj ekologické produkce

Ještě jednou dobrý den, vážený pane předsedající, paní senátorky, páni senátoři, dovoluji si vám představit Sdělení Komise o Akčním plánu pro podporu ekologické produkce. Jedná se o materiál obsahující představení evropského Akčního plánu pro rozvoj ekologického zemědělství a produkce.

Zastřešujícím cílem tohoto materiálu dosažení cílů stanovených ve Strategii Farm to Fork zveřejněné komisí v rámci takzvané Zelené dohody pro Evropu, konkrétně do roku 2030 obhospodařovat 25 % ekologicky. Velký důraz je v materiálu kladen na podporu spotřeby biopotravin a poptávky po nich, jakožto zásadním prostředkem pro dosažení cíle Farm to Fork 25 % zemědělské půdy v ekologickém zemědělství. Součástí je důraz na vytvoření národních akčních plánů. Evropský akční plán je členěn do 3 částí os. Osa 1: Ekologické potraviny a produkty pro všechny.

Osa 2: Plán do roku 2030. To znamená povzbuzení přechodu a posílení celého hodnotového řetězce.

Osa 3: Ekologické produkty jdou příkladem, zlepšení příspěvku ekologického zemědělství k udržitelnosti.

Každá osa je zaměřena na konkrétní oblast a obsahuje souhrn doporučení a opatření, jak v dané oblasti dosáhnout rozvoje a pokroku. Celkem akční plán stanovuje 23 opatření. Materiál vytvořila komise s přihlédnutím k výsledkům dotazníkového šetření mezi veřejností v rámci veřejné konzultace zveřejněné na stránkách komise. Členské státy byly do přípravy tohoto materiálu zapojeny minimálně.

Pozice ČR, potažmo Ministerstva zemědělství, je taková, že akceptujeme vznik akčního plánu, a to zejména s ohledem na strategii Farm to Fork. Považujeme však zveřejněný materiál za velmi obecný, bez detailnějšího popisu kroků, které hodlá komise podniknout, a bez konkrétní informace o financování aktivit vycházejících z tohoto akčního plánu. Jako nedostatek vnímáme i to, že komise při tvorbě akčního plánu nezapojila členské státy a neumožnila ani materiál připomínkovat před jeho zveřejněním. Po analýze obsahu evropského akčního plánu lze konstatovat, že obecně cíle v něm uvedené jsou do značné míry i předmětem Akčního plánu ČR pro rozvoj ekologického zemědělství. A ČR již evropský akční plán částečně naplňuje. Popřípadě má stanoveny cíle rozvoje ekologického zemědělství a způsoby, jak jich dosáhnout v souladu s evropským akčním plánem. Tolik na úvod. Děkuji mockrát za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama