Ing. Monika Štayrová

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2018 11:19:22

Rozhovor s Ing. Monikou Štayrovou, lídryní kandidátky Hnutí ANO 2011 HK

Rozhovor s Ing. Monikou Štayrovou, lídryní kandidátky Hnutí ANO 2011 HK

S čím jde Monika Štayrová a Hnutí ANO 2011 Hradec Králové do komunálních voleb 2018 se můžete dočíst zde. Mluví tu také o svých prioritách, rodinném zázemí, zálibách, studiích nebo o svém vztahu k městu.

Rozhovor s Ing. Monikou Štayrovou,
lídryní kandidátky HK Hnutí ANO 2011 pro komunální volby 2018

S čím jde Vaše strana letos do voleb?

S vizí moderního pulzujícího města. Máme pocit, že Hradec usnul na vavřínech a že ostatní statutární města mají našlápnuto lépe. Minulé volební období jsme byli konstruktivní opozicí, nyní bychom ale rádi převzali odpovědnost za řadu potřebných změn. Chceme realizovat velké investice do oprav a staveb na Velkém náměstí, Benešově, Pražské a Pospíšilově třídě, třídě Karla IV. a křižovatce Mileta. Dopravu považujeme za jeden z největších průšvihů a chceme se k tomu postavit čelem. A vedle toho máme řadu dalších priorit. Třeba dostupné bydlení pro mladé rodiny a sociálně slabé. Myslíme i na seniory, pro které je kolikrát situace na hranici řešitelnosti.

Proč by měli lidé volit právě Vás?

Máme vizi, odborně pestrou a vysoce kvalifikovanou kandidátku, nepolitikaříme a děláme. Transparentní přístup a chuť hledat řešení napříč politickým spektrem je s tím vším zárukou, že jsme schopni posunout záležitosti dobrým směrem. V minulém volebním období jsme v zastupitelstvu nikdy nezhatili dobrý nápad jenom proto, že bychom s ním nepřišli sami. Jsme dříči a týmoví hráči. Za námi stojí činy. Vzešli od nás také současní poslanci, lékaři Eva Matyášová a záchranář Jiří Mašek.

Jaké jsou priority Vaší strany?

Podrobně pojednané body programu máme na hradeckých stránkách Hnutí ANO. Z deseti největších priorit mohu jmenovat třeba urychlené dokončení Územního plánu města. Dále chceme zvýšit objem investic do městského majetku, zefektivnit využívání finančních zdrojů, vyřešit dopravu, parkování a již jmenované klíčové rekonstrukce a stavby. Uvědomujeme si, nakolik je dnes nutné lépe hospodařit s vodou. Vidíme tu určité rezervy a rádi buď zachovali, nebo lépe snížili cenu vodného a stočného. O bydlení pro mladé a seniory již byla řeč. Také podpoříme vstup strategického partnera do fotbalu a navrácení 1. ligy do Hradce Králové. Magistrát chceme více otevřený veřejnosti, s úpravou úředních hodin a zelektronizovali bychom komunikaci. Co nám ale dává opravdu smysl, je MHD zdarma pro děti do 15 let a seniory nad 65 let.

A Vaše vlastní priority?

Ohledně veřejného uspořádání záležitostí korespondují mé priority s programem Hnutí ANO HK. Vedle toho chci osobně být ve veřejném životě tím, koho jsem mezi zastupiteli a úředníky vždy chtěla potkávat. Tedy tím, s kým se dá otevřeně komunikovat a vyložit mu karty na stůl, kdo to nezneužije a vezme Vás vážně. S pozitivně naladěnými lidmi najdete častěji způsob, jak by se co dalo zařídit, než důvod, proč to nejde. 

Co se podle Vás v posledních letech ve Vašem městě podařilo?

Našemu zastupitelskému klubu se dařilo být konstruktivní opozicí. Cíleně jsme usilovali o to, aby vždy byl pro rozhodování dostatek kvalitních informací. A město pak mnohdy samo přehodnotilo své postoje. V řadě bodů jsme naopak byli s ostatními stranami od začátku jedním celkem a těší mě například, že jsme odhalili v kauze černých staveb rozpor s územním plánem.

Co se naopak nepovedlo?

Koresponduje to s tím, co jsem uvedla jako naše priority. Nepodařilo se vyřešit dopravu, opravy výmolů, parkování, nejsou propojeny cyklostezky, nepodporujeme život na ulicích – většina pohybu po městě se děje auty. Pro skvělou funkční cyklověž u nádraží nenašli radní za pět let nikde jinde místo. I u dalších velkých investic jako je Velké náměstí si kladu otázku, zda ta jednání s vlastníky musela skončit takhle patově, zda se ze strany města při troše respektu a pochopení nedalo udělat víc. Chceme to změnit.

Jaká je Vaše profese?

Jsem ekonomka. Pracuji jako kontrolorka na Nejvyšším kontrolním úřadě.

Jaký máte vztah k Vašemu městu a kraji, jaká jsou Vaše oblíbená místa a proč?

V Hradci Králové je velmi příjemné, že se všude dostanu do 25 minut maximálně. Tím myslím hlavně vlakové a autobusové nádraží. Kousek je nemocnice a Polikliniky. Fotbal i hokej jsou skoro v centru. Divadla, muzea a Filharmonie také.  Máme tady hodně parků a zeleně kolem řeky. Široké ulice a moc pěkné nábřeží s náplavkou.  Moc se mi líbí Šimkovy sady, ty se opravdu povedly. A ještě naprosto úžasné jsou Jižní terasy. Prostě jsem tady doma.

Čím se v posledních měsících zejména zabýváte?

Hodně času a energie jsme v posledních měsících věnovali s kolegy hodnocení předchozího volebního období, konkretizování pozitivních změn do volebního programu a současně poctivému zhodnocení, jaké prostředky a kvalifikaci k tomu v týmu máme. Nechtěli jsme stavět vzdušné zámky. Samozřejmě máme představu o nějakém optimu, maximu možného. Co se dostalo do programu, považujeme za seriózně realizovatelné. Takže to teď bylo v posledních měsících ještě o trochu více setkávání, schůzování, diskutování. Vedle toho práce, kde mám hodně služebních cest, a pak se snažím fungovat doma a třeba uvařit manželovi a synovi, aby jim šla oprava garáže pěkně od ruky. A když zbude trocha času, něco zavářím. Normální ženská.

Kde jste byla letos na dovolené?

Miluji moře. Vydala jsem se k němu letos v srpnu na pár dní s kamarádkami. Vlastně mám ráda všechnu vodu. Jezdili jsme si s mužem na kole zaplavat na Stříbrňáku. Je to nádherné místo.

Co ráda děláte, když zrovna nepracujete?

Mám ráda tu vodu a pohyb. Užívám si jak procházek po pláži, tak procházky a cykloprojížďky kolem Orlice a v městských lesích. Uklidňuje mě pohled na vodní hladinu řeky. Myslím si, že žijeme v opravdu krásném koutě města. A taky ráda trávím čas v domku po rodičích ve Stračovské Lhotě. Děláme tu na zahradě, pejsek a naše domácí zvířata si tam volně běhají, něco třeba zavařím, ale zbyde tu i čas dát si nohy nahoru a číst si. Idyla. Patří ke mně jak město se vším hemžením, divadlem, sochařstvím a architekturou, tak ticho vesnice, čas s přáteli a knížkou.

Můžete nám něco prozradit o Vaší rodině, věku, vzdělání…?

Mohu. Je mi 55 let, jsem vdaná a máme dospělého syna. Jsme spolu rádi a hodně věcí podnikáme společně. Oni mě i v té kandidatuře podporují a říkají, že mám na to lidem naslouchat a věci měnit. Chodila jsem nejdřív na ekonomickou SŠ v Jičíně, protože jsme já a moje sestra nemohly studovat na střední škole v Hořicích.  Po SŠ jsem od své třídní učitelky nedostala kvůli tatínkovi doporučení na vysokou školu, tak jsem šla pracovat jako mzdová účetní a po roce jsem se přihlásila na VŠE na obor ekonomická statistika a byla jsem přijata. Jsem rodačka z Hořic, ale velkou část života jsem pracovně a po přestěhování se vším všudy strávila v Hradci Králové. Moje specializace je hospodaření s majetkem a veřejné zakázky.

Jaká je Vaše nejoblíbenější knížka nebo film?

Muž, který sázel stromy. Skromný hrdina Elzéard Bouffier je ztělesněním něčeho, co je mi moc blízké. Věřil, že to, co dělá, má smysl. Sázel vytrvale a nečekal na žádné ocenění. Nemusíte dělat velké okázalé věci. Když ty své záležitosti děláte poctivě a dostatečně dlouho, změníte tím mimoděk třeba krajinu a taky spoustu lidských životů k lepšímu.

Jaké je Vaše motto:

Když se chce, tak všechno jde.

S úsměvem jde všechno líp.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama