Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2013 15:47:33

Brusel finalizuje dohodu o podmínkách čerpání evropských fondů

Brusel finalizuje dohodu o podmínkách čerpání evropských fondů

Evropský parlament bude tento týden schvalovat legislativu, podle které se budou řídit pravidla čerpání evropských fondů od roku 2014.

Právě tyto podmínky určí, jakým způsobem Česká republika bude smět čerpat 20,513 mil. eur v následujících deseti letech. Přestože nařízení čítají přes stovky stran, podmínky by se měly oproti současnosti zjednodušit.
 
Ve Štrasburku se bude ve středu 20. 11. hlasovat o podmínkách čerpání evropských strukturálních a kohezních fondů v následujícím programovém období 2014 až 2020. Česká republika si pro toto období vyjednala zhruba 550 mld. Kč v přepočtu podle aktuálního kurzu po intervenci ČNB, která, pokud není jen krátkodobou blamáží, je překvapivě v tomto ohledu pro nás výhodná, protože ještě před pár dny naše úřady pracovaly s částkou o 50 mld. Kč nižší. Místopředseda Evropského parlamentu Ing. Oldřich Vlasák, který se jako jediný Čech účastnil vyjednávání s Radou a Komisí, považuje výsledek za vyvážený kompromis: „Podařilo se omezit byrokracii, snížit počet nadbytečných kontrol a dát větší prostor zejména větším městům na rozhodování, jak peníze nejlépe využít. Sjednocují se také podmínky čerpání různých fondů; kupříkladu v Programu rozvoje venkova bude nevratná DPH také uznatelným výdajem, což malým obcím zlevní investiční projekty o pětinu.“
 
Přestože je dohoda na spadnutí, část poslanců se snaží vyjednaný kompromis ještě na poslední chvíli zvrátit a lze tak očekávat bouřlivé jednání. Neuralgickými body jsou makroekonomické kondicionality a podíl Evropského sociálního fondu na celkové alokaci.
 
O tom, že právě tato témata budou zásadní, svědčí i společná intervence náměstků Úřadu vlády, ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj, které české europoslance vyzývají, aby vyjednaný balíček přijali v nezměněné podobě a co nejrychleji, aby bylo možné co nejrychleji spustit implementační systém.  
 
„Zvlášť zásadní je pro nás uhájit nižší podíl ESF určeného na financování tzv. měkkých projektů. Původní návrh Komise hovořil o 25 % alokace členského státu, finální dohodu jsme uzavřeli na 23,1 % bez zahrnutí Kohezního fondu a Fondu pro chudé. To však neuspokojuje některé europoslance ze sociálního výboru, kteří se snaží zvýšit podíl měkkých projektů zpět na čtvrtinu. To je ale pro Českou republiku nepřijatelné, protože je potřeba především realizovat tvrdé infrastrukturní projekty,“ komentuje aktuální situaci Oldřich Vlasák.

Ing. Oldřich Vlasák
 místopředseda EP
 zastupitel statutárního města
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama