Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.05.2013 10:23:53 - Filip Kotrba

Jsem přesvědčen, že nemá smysl rozdělovat prezidenty na prounijní a protiunijní

Jak vlastně ve vztahu k EU vnímáte nového prounijního prezidenta?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.05.2013 21:13:16 - Ing. Oldřich Vlasák

Prezident Klaus byl ke stávajícímu vývoji velmi kritický; nejenom u nás doma, ale i v Bruselu proslul svými euroskeptickými názory na současné fungování Unie. Měl a stále má kupříkladu odlišnou představu o potřebě měnové či fiskální integrace, nikdy však nechtěl Unii rozpustit či z ní vystoupit.

Prezident Zeman naopak sám sebe označuje za eurofederalistu, sám však současně dodává, že „Eurofederalista musí být prvním povolaným kritikem EU“. Nechce jednotný evropský superstát bez národních států, ale současně věří, že hlubší evropská integrace je cesta, jak zvýšit efektivitu všech členských států i mezinárodní prestiž Unie. Zároveň ale opakovaně vyjadřuje nesouhlas s různými legislativními akty, která přicházejí z Bruselu, ať už jde o označování alkoholu, úsporné žárovky nebo kvóty pro zastoupení žen ve vedení velkých podniků.

Do jaké míry se novému prezidentovi podaří evropskou integraci a naši roli v ní ovlivnit, je otázka. Klíčové ve vztahu k Bruselu nicméně bude, zda a do jaké míry se mu ve spolupráci se Strakovou akademií a Černínským palácem podaří jednotně prezentovat národní pozice a jak aktivní bude nejenom v kritice unijních návrhů, ale i v předkládání vlastních řešení. V tomto ohledu příliš nepomáhá, že prezident Zeman na nedávné setkání s Barossem při příležitosti vyvěšování Evropské vlajky na Hrad nepozval ani ministra zahraničních věcí, ani státního tajemníka pro evropské záležitosti, ani české reprezentanty v Bruselu, kteří s Evropskou komisí pravidelně jednají. V tomto ohledu se proto obávám, že podobně jako v jiných oblastech bude Zeman ve vztahu k Unii uplatňovat spíše líbivou populistickou politiku, než aby se snažil něco skutečně změnit a v Bruselu ovlivnit.

Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda Evropského parlamentu