Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.02.2021 15:01:00

Týdenní report z Jižního Města (15. - 21. 02. 2021)

Týdenní report z Jižního Města (15. - 21. 02. 2021)

Milí sousedé, o víkendu jsme si byli zaběhat naší nádhernou Prahou. Bylo skoro jarní počasí! Vzali jsme to přes Stromovku a zastavili se u Šlechtovky. Ještě před pár lety to byla ruina a dnes je to nádherně opravený kus pražské historie.

Třeba právě za Šlechtovku vděčíme bývalé primátorce Adrianě Krnáčové. Bez její urputnosti by dnes rozhodně opravená nebyla. Stejně tak je otisk její vlády jasně rozpoznatelný na vltavských náplavkách a dalších místech v Praze. Jsem opravdu zvědavý, co zbude po Zdeněk Hřib - primátor Prahy. Čím dál tím víc lidí mi dnes říká "zlatá Krnda" a mají pravdu. Píšu o tom i proto, že v pátek to byly 2 roky, co jsem zvolený místostarostou Prahy 11, a tak jsem u této příležitosti přemýšlel nad tím vším, co se mi a mým úžasným kolegům povedlo za tuto dobu na Praze 11 zrealizovat a dotáhnout do zdárného konce. Hooodně dlouhý seznam projektů a úspěchů jsem sepsal v samostatném článku. Pokud jste tento článek nečetli, dávám vám odkaz pod tento příspěvek do komentářů. Mrkněte. Rozhodně je to zajímavé ohlédnutí se! A teď už pojďme na standardní týdenní výkaz mé práce tak jako každou neděli.

✅ Pondělí

V pondělí jsme na poradě vedení probírali otevřený dopis ředitelů základních škol. Těm už dochází asi trpělivost s radní pro školství Zuzanou Ujhelyiovou. To, že jsou v oblasti školství problémy, slýchávám delší dobu, ale zatím jsem to nějak neřešil. Zásadně se totiž nepletu do záležitostí kolegů, ale Piráti tomu nasadili korunu, když k dopisu vydali stanovisko, kde mě označili za hlavního viníka toho, že školství nefunguje. Tím mě do této kauzy vtáhli a bohužel už jí tak nemůžu nekomentovat. Korunu tomu nasadil “pirátský” starosta Jiří Dohnal, který připravil tisk na poradu vedení s názvem “OTEVŘENÝ dopis ředitelů základních škol”, ale samotný OTEVŘENÝ dopis přiložil jako neveřejnou přílohu, aby ho nikdo nemohl vidět a dohledat v systému. Spojení slov transparentní pirátská politika a tajení obsahu otevřeného dopisu je něco, co nikdo u nás v klubu nechápe.😩 Každopádně mezitím, co se všichni hádali, komu byl dopis určený, a co vlastně znamená to, že je otevřený, jsem svolal pracovní jednání se všemi řediteli a mým odborem správy majetku a Jihoměstskou, abych s řediteli diskutoval, jak zlepšit fungování radnice v ohledu oprav a investičních akcí. Chtěl jsem to ukutečnit hned příští týden, ale jsou jarňáky a někteří ředitelé tu nebudou, tak jsme se dohodli na pátku 5.3. Já totiž neztrácím čas hádkami a pracuji.

Dále jsme projednali prodloužení veřejného kluziště, aby si ho děti ještě užily, než přijde definitivně jaro. Taky jsme řešili, že je nutné zadat projektovou dokumentaci na domov seniorů v Janouchově ulici, jehož rekonstrukce by měla navázat hned po rozšíření domova seniorů Vejvanovského. Bohužel ale ani na tohle letos nemáme peníze, takže je budeme muset shánět.

Na Radě kolegové schválili přijetí chytrých laviček od magistrátu. Nakonec to dopadlo tak, že nám je magistrát ani nedal! Jen nám je vypůjčí s tím, že my se o ně budeme starat! No, jak už jsem psal, s tím zásadně nesouhlasím.😡 Pan starosta to chtěl, tak si to prosadil. Já jen doufám, že to nebude stát příliš mnoho peněz z rozpočtu. Mně to přijde jako zbytečnost a úplná blbost!

Taky jsme dali splátkové kalendáře některým našim dlužníkům, kteří se kvůli pandemii dostali do problémů s placením nájmů. Odpustit nájem úplně nemůžeme, to si prostě naše kasa nemůže dovolit.😔 Tak se domlouváme aspoň na delších splátkových kalendářích, které snad našim nájemcům pomohou přežít.

Na Radě jsme ještě zrušili výběrové řízení na dostavbu radnice v Ocelíkově ulici. Tzv. pavilon F.

Odpoledne jsme pak měli na magistrátu klub hnutí ANO, kde nám kolega Ivan Pilný oznámil, že odchází z hnutí ANO. Byl to pro mě docela šok. Ivana si vážím jako velmi schopného a zkušeného kolegy. Dohodli jsme se aspoň na tom, že do konce volebního období v politice zůstane a dotáhne s námi v Zastupitelstvu rozdělané věci.

✅ Úterý

V úterý jsem měl poradu s odborem správy majetku a Jihoměstskou nad rozdělanými akcemi pro tento rok. Letos chci zahájit celou řadu investic a oprav. Všechny, které se nestihly loni a ideálně všechny plánované na letošek a na které máme finance, takže nás čeká docela fičák. Chceme třeba rozšířit výdejnu v ZŠ Mikulova, opravit tam část starých toalet, zateplit ZŠ Ke Kateřinkám, opravit KC Zahradu, zahájit rekonstrukci domova seniorů Vejvanovského a celou řadu dalších akcí.

Pak jsem měl telekonferenci k dostupnému bydlení s kolegyní poslankyní Monikou Červíčkovou. V březnu budeme pořádat seminář, tak ladíme konkrétní legislativní návrh, který chceme diskutovat a do voleb ještě předložit.

Odpoledne jsme měli pracovní jednání nad územní studií Roztyly na magistrátě s předsedou výboru Petrem Zemanem a s náměstkem primátora Petrem Hlaváčkem. Všem jsem jasně vysvětlil, že studie tak, jak byla pořízena pro Roztyly, je pro Prahu 11 a její občany nepřijatelná. Vysvětlili jsme si, které její části se dají použít pro další rozvoj Roztyl a které rozhodně ne. Jsem zásadně proti výstavbě v blízkosti lesa a proti větší výstavbě v kopci pod Kolibou. Hlavní část kolem stanice metra Roztyly musí také proti studii doznat změn. Myslím, že jsme se dohodli s magistrátem na dalším postupu. Každopádně jsme se ujistili v tom, že dokud nebudeme mít magistrát a Praha 11 společně jasno, nebudou se změny územního plánu v lokalitě Roztyl nijak dál posouvat. Krčák prostě zástavbě neobětujeme!

✅ Středa

Ve středu jsem vydal svojí první větši publikaci. Už více než půl roku vás každou středu pravidelně informuji o vývoji bytové🏠 situace v Praze, překážkách na cestě za dostupným bydlením i možných způsobech, jak tyto překážky překonat. Za tuto dobu jsem na toto téma zveřejnil také sérii delších zamyšlení.

Protože z těchto textů často vycházím ve svých dalších úvahách, řekl jsem si, že by bylo praktické mít všechna klíčová data a informace přehledně na jednom místě. Vše, co v otázce dostupného bydlení v Praze považuji za podstatné, jsem proto shrnul do jedné publikace.

Jsem si dobře vědom toho, že nedostatek bytů trápí nejen nás na Jižním Městě, ale potýkají se s ním v podstatě všechny městské části. O poznatky, které jsem v posledních měsících shromáždil, jsem se proto rozhodl podělit s kolegy z ostatních místních samospráv.

📌 Text jsem umístil také na své webové stránky. Je tak k dispozici všem, kterým současná neutěšená bytová situace není lhostejná. Nalézt ho můžete zde https://www.ondrejprokop.cz/brozura/.

Celé dopoledne jsme pak měli koaliční jednání. Hlavním tématem byl opět OTEVŘENÝ DOPIS ŘEDITELŮ ZÁKLADNÍCH ŠKOL. Znovu opakuji OTEVŘENÝ. Už na začátku reportu jsem vám psal o pondělní poradě vedení, kde tento dopis byl předložen jako utajená neveřejná příloha panem starostou. To jsem si myslel, že nic absurdnějšího už mě nepotká. Mýlil jsem se. Na koaliční jednání přišel pan pirátský starosta Dohnal s tím, že chce řešit únik OTEVŘENÉHO dopisu opozici. Dopis se objevil dva dny po tom, co dorazil na radnici, na internetu. Zveřejnil ho zastupitel Hnutí pro Prahu 11. Piráti místo, aby řešili obsah dopisu a meritum věci, tak od té doby patrně vyšetřovali únik otevřeného dopisu. Dopátrali se podle jejich slov k tomu, že razítko na dopisu na internetu odpovídá úniku ze sekretariátu hnutí ANO, a obvinili na koalici, že otevřený dopis musel opozici poslat někdo z ANO. Vzhledem k tomu, že jde o otevřený dopis, tak hned, jak jsem ho dostal, jsem ho rozposlal na více míst. Poslal jsem ho kolegům na odbor správy majetku a na Jihoměstskou majetkovou, aby se mohli seznámit s obsahem, který se týkal výtky na správu majetku škol. To mě tedy tehdy ani ve snu nenapadlo, že pro transparentní Piráty by mohl dopis nazvaný jako otevřený být utajeným dokumentem, který nikde nemůže kolovat. Vrcholem koaličního jednání je, že jsem dostal za úkol sepsat zprávu o tom, jak otevřený dopis mohl uniknout. No větší volovinu jsem ještě v tomto volebním období asi nezažil. A meritu věci, obsahu dopisu se samozřejmě zase nikdo moc nevěnoval. Prostě klasika, problém je potřeba ututlat a rychle vytvořit jiný pseudoproblém, kterým se ten původní problém přebije. Tohle jsou přesně ty chvíle, kdy si říkám, jestli to mám v té politice vůbec zapotřebí. Místo, aby se řešili věci jak, lidem zlepšit život, řeší se hodiny a hodiny, jak utekl na internet otevřený dopis. :-)

V poledne jsem pak vedl Kontrolní výbor na magistrátu z titulu místopředsedy výboru. Jak asi víte, v lednu náhle a nečekaně zemřela předsedkyně výboru Jarka Janderová a nový předseda zatím nebyl zvolen, tak to bylo na mě. Začátek výboru jsem všechny požádal o minutu ticha, abychom uctili čest památky paní Janderové, pak jsme projeli běžnou agendu, jako byly třeba petice proti dělení kulturních grantů. Koalice na magistrátu letos třeba nedala ani korunu Rock Opeře, která je díky tomu na pokraji bankrotu.

Odpoledne jsme pak měli poradu na IPRu k připravovaným směnám pozemků a dalšímu rozvoji Jižňáku. Je super, že na IPRu sedí tak skvělí lidé, kteří mají na starosti naši část Prahy. Diskuse s nimi mě vždy neuvěřitelně obohatí.

✅ Čtvrtek

Ve čtvrtek se opět konalo Zastupitelstvo hl.m.Prahy. Vzhledem k tomu, že se epidemiologická situace opět výrazně horší, nabídli jsme už o víkendu primátorovi Hřibovi, že jsme za opozici ochotni maximálně zkrátit jednání a dodat koalici hlasy tak, aby mohly ze všech stran doma zůstat starší nebo jinak ohrožení zastupitelé. Výměnou za to jsme chtěli, aby koalice stáhla z programu jednání několik pro nás kontroverzních bodů. Pan primátor se zachoval rozumně a na náš návrh přistoupil. A tak se stalo, že jsme byli svědky asi nejrychlejšího Zastupitelstva za posledních mnoho let, které skončilo v poledne. A pak, že koalice a opozice nemůže spolupracovat. Když se chce, všechno jde! Za tohle musím dát po dlouhé době panu primátorovi palec nahoru!

✅ Pátek

V pátek jsem měl tradičně schůzky s občany, kde jsem řešil vaše podněty a problémy, a čekalo mě vyřizování ještě dalších zpráv, které se mi nakupily ve schránce. Kromě toho se také konal krizový štáb, kdy jsme museli projít řadu věcí k očkování na Praze 11, které, jak pevně věříme, se už po neděli rozjede naplno.

A to by bylo vše. Ještě jednou děkuji vám všem, kteří čtete mé reporty, a znovu opakuji, neváhejte mi kdykoliv napsat, pokud na mě budete mít dotaz nebo pokud byste chtěli s něčím pomoci. Jsem tu pro vás. Krásný zbytek víkendu!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama