Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.10.2020 14:15:00

Týdenní report z Jižního Města (28. 9. - 4. 10. 2020)

Týdenní report z Jižního Města (28. 9. - 4. 10. 2020)

Milí sousedé, strašně ten letošní rok letí, co říkáte? Už je říjen. My jsme tenhle týden zůstali v Praze. V pátek měl syn svátek, tak jsme ho s přítelkyní vzali na dobrou véču o popřáli mu.

Sobotu jsem podpořil kolegy ze středních Čech na volebním štábu a ve zbytku volného času jsem se pokusil aspoň chvilku využít na procházku na čerstvém vzduchu. Příroda, chůze a čerstvý vzduch mě vždy nabije. Byl nádherný slunečný podzimní vikend!

Jinak máme už po dalších volbách a tak bych rád gratuloval kolegům z hnutí ANO k výsledkům voleb. Zároveň držím palce v příštích dnech při mnohde asi složitých koaličních vyjednáváních. Ať to jde dobře a co nejméně podrazů! Navíc v době, kdy se nesmí sejít víc než 10 lidí a někteří jsou v karanténě, to bude zcela jistě velmi složité. Také gratuluji všem kandidátům na senátory k postupu do druhého kola a přeji hodně štěstí s druhým kolem.

Kromě toho navíc zítra znovu začíná nouzový stav a zavádí se mnoho opatření. Pod příspěvkem najdete obrázek, kde jsou všechna nová pravidla vypsána. Rád bych vás všechny poprosil o maximální zachování klidu a také dodržování hygienických opatření 3R.

Je nezbytně nutné, aby se naše ekonomika nezastavila jako na jaře. Mnoho podnikatelů by to nepřežilo. Pokud máte tu možnost, podpořte svou oblíbenou restauraci, případně jiné podnikatele, kteří mají dnes nařízená výrazná omezení.

Tak a pojďme už na aktivity za poslední týden!

V pondělí byl státní svátek a i já jsem si dovolil v rámci něj prodloužit víkend a výjimečně jsem nepracoval, jak už jsem psal v minulém reportu. :-) Zato v úterý už byla pořádná hoňka.

Začal jsem hned brzy ráno nejdříve poradou s mými odbory a Jihoměstskou majetkovou. Následně jsme pokračovali výjimečně poradou vedení, která nemohla být v pondělí kvůli svátku. Projednali jsme pár nových problémů na rekonstrukci ubytovny Sandra. Také jsme probrali detaily k investiční akci dostavbě tzv. Pavilonu F v Ocelíkově ulici, kde by v budoucnu měl sedět nový odbor dopravy.

Protože do budoucna plánujeme stavět novou radnici, nechci už za nové kanceláře utrácet moc peněz. Proto jsme vymysleli nejjednodušší a nejlevnější variantu stavby pomocí unimobuněk, které budou rychlejší a levnější variantou, než by byla dostavba našich současných budov. Tuto akci jsme zdržovali, jak to šlo, ale bohužel kvůli neustále narůstající agendě a povinnostem zejména ze strany státu, co se na obce valí, se prostě do současných prostor nevejdeme. V některých kancelářích dnes sedí i 4 nebo 5 lidí a další už se nikam nevejdou.

Taky jsme si zhodnotili dopady aktuálně probíhající rekonstrukce varny v ZŠ Mendelova na provoz školy. Omezení pro školu jsou dost zásadní a ještě jednou se tu chci za celou radu omluvit všem rodičům, dětem i personálu školy. Mrzí mě to, ale jinak to bohužel nešlo. Důvody jsem už mnohokrát opakoval. Jsme jako rada připraveni vedení školy v čemkoli a jakkoli dále podpořit a vedení školy jsme o tom ujistili.

Taky jsme si nechali prozkoumat dosavadní účast lidí na komisích a výborech a budeme řešit výměnu některých dlouhodobých absentérů. Poslední dobou se stává, že se komise nebo výbor nesejde v usnášeníschopném počtu a nám pak na Radě a v Zastupitelstvu chybí důležitá doporučení. Hlavně, že všichni při volbách mají spoustu řečí, jak by to či ono dělali jinak, ale když pak dostanou možnost se do chodu své městské části zapojit, nechodí tam.

V úterý jsme měli ještě mimořádnou Radu, kterou jsem jako 1. místostarosta vedl z důvodu zdravotní nepřítomnosti starosty. Tam jsme schválili další vlnu odpouštění nájmů našim podnikatelům a také jsme se vymezili vůči dělení financí z magistrátního rozpočtu pro příští rok pro městské části. Zásadně s tím nesouhlasíme a jsem rád, že náš starosta Jiří Dohnal, starosta Prahy 11, který má pod sebou finance, si to vzal za své a bude se svým stranickým kolegou Zdeněk Hřib - primátor Prahy vyjednávat pro městské části navýšení těchto peněz.

Odpoledne po radě proběhla pracovní skupina na dostupné družstevní bydlení, kterou jsem letos založil a jejímž členem je i magistrátní radní Hana Kordová Marvanová. Projednali jsme upravenou metodiku realizace pilotního bytového družstevního domu. Shodli jsme se na lokalitě a rozdělili si ještě několik úkolů, které je nutné dotáhnout, než záměr představíme Zastupitelstvu. Osobně se domnívám, že pokud půjde vše stávajícím tempem, mohli bychom v roce 2022 zahajovat výstavbu prvních družstevních bytů za účasti městské části v historii Jižního Města.

Ve středu jsme ráno převzali rekonstrukci toalet a sprch u tělocvičen v ZŠ Mikulova. Konstatovali jsme s kolegy některé dílčí nedostatky, které budou ještě řešeny, ale nové sociální zařízení už slouží žákům.

Taky jsem ve svém pravidelném bytovém okénku psal o tom, jak některá velká evropská města řeší bytovou krizi a že jsem rád, že Praha odmítla návrh na vyšší zdanění prázdných nemovitostí. Nedostatek bytů je třeba řešit, ale věřím, že existují férovější cesty. Na článek dávám odkaz do komentářů.

Pak jsem se zúčastnil stavebního fóra, které se týkalo novely nového stavebního zákona. Jsem mírně zklamaný kvůli tomu, do jaké míry musí kolegyně ministryně Dostálová zjevně dělat kompromisy na úkor koaličních partnerů. Novela se v tuto chvíli dostává spíše k výraznému vylepšení současného stavu, než k úplné revoluci jako byla zamýšlena. Nicméně i přes to jsem přesvědčen, že zlepšení oproti současnému stavu, kdy stát není schopen 30 let postavit plánovaný úsek dálnice, přinese. Kromě zrychlení povolovacích koleček a jasných pravidel, kdo za co nese odpovědnost a pokud nekoná, kdo ji převezme atd, novela řeší i plnou digitalizaci celého procesu, nastavuje principy pro transparentní plánovací smlouvy mezi obcemi a developery. Doufejme tedy, že se podaří novelu prosadit a schválit tak, aby nabyla účinnosti podle plánu, což je 1.7.2023.

Odpoledne jsem pak přijal pozvání na Urban business club pořádaný vydavatelstvím Ekonomie. Téma diskuse byla kontribuce investorů. Tedy spolupodílení se investorů na výstavbě infrastruktury a veřejné vybavenosti v okolí plánované výstavby. Nemohu jinak než zde pochválit pana náměstka Petr Hlaváček a jeho celý tým za průběh projednávání této metodiky. Dnes se jedná už o 3. verzi, ve které zapracovali více než polovinu mých kritických připomínek, které jsem v průběhu projednávání 1. a 2. verze vznesl. Je to tak jeden z mála koaličních politiků, kteří netlačí tvrdě “svou pravdu” hlavou proti zdi, ale je ochoten široké diskuse odborníků i opozice a svůj názor a následně i zpracovávanou metodiku upravovat. Kéž by takových politiků bylo v Praze víc. K poslední 3. verzi metodiky mám ještě asi 6 připomínek a dotazů, které příští týden oficiálně týmu Petra Hlaváčka zašlu. Po jejich vypořádání si myslím, že bude možné přejít k projednávání tohoto dokumentu do dalších orgánů města.

Ve čtvrtek jsem připravoval tisky na pondělní radu a dopracovával úkoly, které mi kolegové a opozice uložili. Děkuji panu senátoru Kosovi, který mě a můj tým zavaluje dotazy a podněty opravdu pravidelně.

Večer pak proběhlo ještě koaliční jednání, kde jsme řešili několik hlavně operativních problémů. Blížící se převzetí pochozí zóny Opatovská do našeho majetku, plánovanou výstavbu areálu ledových sportů AR Delta nebo třeba novinky na mém odboru správy majetku a v Jihoměstské majetkové.

V pátek jsem věnoval celé dopoledne odpovídáním na vaše podněty, e-maily, dopisy a zprávy zde ze sociálních sítí. Řešíme často nedostatečné vývozy košů a doplňování pytlíků na psí exkrementy, chodníky nebo třeba rozšíření odběrných míst pro testování na COVID-19 na území Prahy 11. Pokud se necítíte na veřejný dotaz pod mým příspěvkem, neváhejte mi napsat soukromou zprávu. Někdy sice se zpožděním ale odpovídám opravdu všem!

V poledne se pak vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci sešel Krizový štáb. Další setkání proběhne v pátek 16. 10. ve 12:00. Zprávy o průběhu jednání jsou pravidelně zveřejňovány na webu městské části. Část členů Krizového štábu byla připojena on-line. Řešili jsme hlavně zajištění fungování úřadu, bezpečnostních složek a školství na Praze 11.

Tak, milí sousedé, to by pro tentokrát bylo zase vše. Děkuji za váš čas a pozornost, kterou mi věnujete. Přeji vám hezký zbytek víkendu a příjemný začátek nového týdne. Dávejte na sebe pozor a prosím ještě jednou všechny o solidaritu a ohleduplnost při dodržování ochranných opatření. V komentářích sdílím obrázek s informacemi o nejnovějších pravidlech platných od pondělí. Mějte se dobře.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama