Ing. Pavel Jelínek, PhD.

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2020 15:02:59

Na stavebním zákoně by se měly shodnout všechny strany, říká poslanec SPD Pavel

Na stavebním zákoně by se měly shodnout všechny strany, říká poslanec SPD Pavel

Získat v České republice stavební povolení je velmi zdlouhavý a byrokraticky náročný proces. Jeho vyřízení trvá v průměru 246 dní, což Česko ve světovém srovnání řadí na 157. příčku, tedy tři místa za Kamerun, na úroveň Hondurasu nebo Kosova.

Změnit naše umístění v žebříčku délky stavebního řízení by měl nový stavební zákon, který vzniká na ministerstvu pro místní rozvoj a o kterém by na podzim měli hlasovat poslanci ve sněmovně.

Dlouhodobě se zákonem zabývá i olomoucký poslanec za SPD Pavel Jelínek, který je zároveň členem pracovní skupiny ustanovené Výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Právě jeho strana, byť z opozice, zákon dlouhodobě podporuje.

„Výsledkem musí být rychlejší výstavba, což v bytové výstavbě musí vytvořit konkurenční prostředí vedoucí ke snížení cen nebo alespoň zastavení abnormálního zvyšování cen bytů. Zlepšení dostupnosti bydlení je jedna z priorit SPD,“ vysvětluje Pavel Jelínek, osmapadesátiletý rodák z Olomouce.

„Občan musí mít neustálý přehled“

Jako specialista na informační systémy pak Jelínek požaduje naprostou transparentnost průběhu stavebního řízení. „Občan musí mít od zahájení do ukončení stavebního řízení neustálý on-line přehled v jakém stavu se stavební řízení nachází,“ zdůrazňuje poslanec SPD. Každý žadatel podle něj navíc musí být bezodkladně informován o vývoji jeho žádosti. „Tento požadavek jsem vznesl již na kolegiu ministryně na začátku tohoto roku a bylo přislíbeno jeho zapracování do stavebního zákona,“ dodává Pavel Jelínek.

V současné době potřebuje organizace či i jednotlivec k vyřízení stavebního povolení přibližně 40 razítek od různých úřadů a institucí. Nový zákon si klade odvážnou ambici všechna tato potřebná rozhodnutí sloučit do jednoho. To by obnášelo i zřízení centrálního stavebního úřadu, který by nahradil ty stávající zřizované obcemi a městy. Právě jejich zástupci se zákonem hlasitě nesouhlasí.

„Občanům je v konečném důsledku jedno, jak jsou organizovány instituce, které se zabývají jeho stavebním povolením. Pro občana je důležitý výsledek v odpovídajícím čase a kvalitě,“ oponuje Pavel Jelínek s tím, že prioritou SPD je zrychlení stavebního řízení včetně zkvalitnění a zproduktivnění procesů stavebního řízení. „Pokud zřízení centrálního stavebního úřadu přispěje k prosazení těchto priorit, tak jej SPD podpoří,“ doplňuje Jelínek.

Dohodnou se všechny politické strany?

Ten zároveň upozorňuje, že by na stavebním zákoně měla být stoprocentní shoda napříč celou poslaneckou sněmovnou. Pracovní skupina, jejímž je Pavel Jelínek členem, dokonce kvůli tomu zvažuje komplexní pozměňovací návrh. „Znění návrhu zákona by bylo na základě dohody všech politických stran upraveno tak, aby zákon byl schválen jednomyslně celou poslaneckou sněmovnou,“ říká poslanec Pavel Jelínek.

Proč je to podle něj důležité? „Téměř za rok budou parlamentní volby a nerad bych se dožil toho, aby se nový zákon hned po změnách v parlamentu či vládě znovu měnil,“ objasňuje olomoucký zástupce SPD.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama