ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2010 11:45:00

Většina peněz z „porcování medvěda“ je ok

Většina peněz z „porcování medvěda“ je ok

Ročně mě oslovuje patnáct, dvacet žadatelů o dotace.

Připadá vám fér, že šanci na úspěch mají pouze ti, kdo mají dobré vztahy s nějakým poslancem?
Je pravda, že takoví žadatelé jsou zvýhodnění. Ale tuto možnost přece mají všichni. Nikdo nemůže čekat, že pošle žádost a automaticky mu přidělíme dotaci. Žadatelé si musí ty příspěvky odpracovat. Musí navštívit poslance ve svém obvodu, říct jim o své žádosti a vysvětlit jim podrobně její účel.

Kolik lidí takhle osloví vás?
Ročně alespoň tak patnáct nebo dvacet. Buď mi pošlou kopii své žádosti poštou, nebo se u mě staví osobně, nebo ještě předem se mnou zkonzultují, jak žádost zformulovat.

Jak to pak probíhá na rozpočtovém výboru, když vybíráte, na které žádosti se dostane?
Nejdříve se domluví poslanci v rámci každé strany, které žádosti budou chtít podpořit. Ty pak někdo z nich přednese na jednání výboru, kde je prodiskutujeme a kolektivně buď odsouhlasíme, nebo ne.

Když na výboru rozhodnete, které návrhy uspějí, kontrolujete ještě, jak tyto peníze skončí?
To není záležitostí poslanců. To je úkol pro ministerstvo financí a NKÚ. Uvědomte si, že tyto peníze hlídají jak NKÚ a finanční úřady, tak novináři. V porovnaní například s dotacemi pro obce, které rozdělují úředníci ministerstva financí, je jim věnována mnohem větší pozornost.

Proč se tedy najdou lidé, kteří porcování kritizují? Nechápou to?
Je to proto, že v množství těch pozměňovacích návrhů se vždycky vyskytnou nějaké, které nejsou tak úplně čisté. A novináři pak podle nich posuzují celé porcování. Přitom většina peněz jde na akce, jako jsou opravy škol nebo chodníků, na které se jinak nedostane.

Ale také na výstavbu umělých fotbalových trávníků v malých obcích, kde chybí třeba i čistička.
Takových případů už bylo v posledních letech minimum. Já umělý trávník podporuji jen tehdy, když tamní klub hraje alespoň krajský přebor.

Když si to tak vzájemně hlídáte, jak se pak může stát, že přiklepnete miliony třeba podivnému sdružení, které vzniklo jen pár týdnů předtím?
To je už věc té strany, která do výboru takový požadavek předloží. Na jednání už nemáme čas kontrolovat každého žadatele.

A to samé patří i pro dotaci na jachtklub Dyje, ke které jste se před dvěma lety sám přihlásil?
Jistě, ale to nebyla moje akce. Ten návrh přednesl bývalý lidovecký poslanec Ladislav Šustr (proslulý přihráváním desítek milionů tělovýchovné jednotě Orel - pozn. red.), já jsem ho pouze podpořil.

A máte například v tomto případě představu, jak ty peníze skončily?
To vůbec nevím. Pamatuji si pouze, že mě pak z toho jachtklubu zvali na nějaké závody, ale neměl jsem čas.

A jak si pak můžete být jisti, že ty peníze neskončily u někoho v kapse?
To je jednoduché, kdyby ta dotace nesplňovala stanovené podmínky, tak by ji přece ministerstvo financí nevyplatilo. Což se také párkrát stalo. Například v tom jachtklubu si za ty peníze mohli pouze vybudovat infrastrukturu nebo zavést elektřinu, ale nemohou si za ně třeba koupit novou loď.

Pokud budete znovu zvolen, budete na podzim opět podporovat porcování medvěda?
Když bude lepší ekonomická situace, tak ano.

Ing. Pavel Suchánek, poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama