Ing. Petr Beitl

  • ODS
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2020 8:49:29

Obcím a krajům na vysvětlenou - kompenzační bonus vs. rozpočty

Obcím a krajům na vysvětlenou - kompenzační bonus vs. rozpočty

Vážené paní starostky, vážení páni starostové,

nejprve musím konstatovat, že jsme udělali chybu, když jsme v dubnu schválili zákon o kompenzacích pro OSVČ tak, jak byl vládou předložen a souhlas jsme nepodmínili tím, že výpadek v rozpočtech obcí a krajů bude nahrazen příspěvkem ze státního rozpočtu.

Všichni jsme odhlasovali pro podporu OSVČ. Byli jsme vedeni snahou okamžitě pomoci a nebrzdit výplaty podpory pro podnikatele, kteří museli ze dne na den ukončit svou výdělečnou činnost. To jen na vysvětlenou.

Už 20. dubna jsme jako ODS přišli s návrhem, aby z finančních prostředků, které České republice bude převádět EU, vláda vyhradila 15 miliard korun. 10,5 miliardy pro obce a města, 4,5 miliardy pro kraje. V případě podpory měst a obcí by to měla být podpora ve výši 1 000 korun na každého občana. Zpětně by obce a města prokázaly, že tyto finanční prostředky vynaložily právě na investice, případně na opravy a údržby majetku. Je to krok, který by opravdu pomohl rozhýbat českou ekonomiku a podařilo by se udržet tempo investic ve městech, obcích a na krajích.

Bohužel vládní koalice ani v dubnu, ani v úterý 26. května po velmi dlouhé debatě nepřijala to, co jsme navrhovali. A tak jsme ve středu 27. května stáli před těžkým rozhodnutím - buď podpořit senátní verzi zákona o kompenzačních příspěvcích, tím nechat peníze v rozpočtech měst a krajů, ale ohrozit výplatu kompenzačního příspěvku OSVČ a malým s.r.o, nebo hlasovat pro sněmovní návrh, ve kterém to bylo postaveno obráceně.

Já jsem se nakonec rozhodl hlasovat pro senátní návrh zákona, který zodpovědnost za vyplacení tzv. kompenzačních bonusů převáděl na stát. Z mé strany šlo především o vyjádření podpory městům a obcím, jejichž systém financování znám ze své osmileté zkušenosti v pozici primátora města Jablonce nad Nisou. Dobře si uvědomuji, že obce a kraje budou mít i tak potíže s naplněním svých rozpočtů a v současné době, hledají úspory a škrtají ve svých rozpočtech, aby byly připraveny na výpadek příjmů, kvůli výpadku ekonomiky.

Vážené paní starostky, vážení páni starostové, vážím si Vaší práce a uvědomuji si, že Vás i vaše obce tato vláda dostává do velmi nekomfortní situace

S úctou 

Petr Beitl

poslanec ODS - Liberecký kraj

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama