Ing. Petr Benda

Ústecký kraj
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.08.2010 19:16:03

Ano, cenovému katalogu zdravotnické techniky

Ano, cenovému katalogu zdravotnické techniky

Když jsem si přečetl článek Nákupy nemocnic jsou často předražené (Právo 3. 8.), tak jsem byl mile překvapen informací, že Ministerstvo financí uvažuje o zavedení databáze obvyklých cen zdravotnických přístrojů.

Myslím, že tato databáze či internetový katalog cen zdravotnické techniky měl být zaveden již dávno. Předešlo by se tak mnoha spekulacím, zda daný přístroj byl nakoupen za cenu vyšší, než je obvyklá,  či nikoli.
 
Zároveň mne mrzí, že s tímto nápadem nepřišla již Topolánkova vláda v době své působnosti, tj.  v letech 2006 - 2009. Mohlo se tak předejít mnoha nepříjemnostem a mediálním kauzám v souvislosti s využíváním evropských dotací.
 
Ve zmiňovaném článku se píše především o nákupech Krajské zdravotní, a. s., která v Ústeckém kraji sdružuje 5 nemocnic. Nákupy této společnosti byly médii rozebírány už mnohokrát. Článek rovněž zmiňuje, že ve vedení Krajské zdravotní jsou i severočeské špičky ODS a ČSSD René Budjač        a moje osoba - Petr Benda. Ano jsem ve vedení Krajské zdravotní, a. s., ale až od prosince 2008 tedy po té co proběhlo a bylo realizováno výběrové řízení na nákup tolik probíraných zdravotnických přístrojů. Připomeňme si některá fakta. Celé výběrové řízení bylo započato již v létě roku 2008. Oznámení o zakázce bylo na centrální adresu odesláno 3. 9. 2008 (tj. datum vyhlášení), uveřejněno na těchto stránkách bylo 12. 9. 2008. Smlouva mezi dodavatelem zdravotnické techniky a Krajskou zdravotní, a.s.  byla podepsána  26. 11. 2008, tedy před tím, než jsem do Krajské zdravotní, a. s. vůbec nastoupil.
 
Budu tedy doufat, že Ministerstvo zdravotnictví ČR, které by mělo tento katalog s největší pravděpodobností v kompetenci, se k tomuto návrhu připojí. Pak by nebyly pochybnosti, zda přístroj se srovnatelnými technickými parametry koupila jedna nemocnice levněji, než druhá.
 
Myslím, že tyto katalogy by měly existovat ve všech odvětvích, kde jsou využívány veřejné finanční prostředky. Ať už jde o výstavbu dálnice, školky pro děti či úklid veřejných prostranství. Z mých profesních zkušeností vím, že existují různé katalogy na porovnání cen a to nejen pro zboží, ale i pro služby, tzv. katalog prací a způsob jejich honorování.
 
Nejen ministerstva, ale i místní samosprávy by měly po tomto “manuálu” volat.
 
Ing. Petr Benda
předseda Představenstva Krajské zdravotní, a. s.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama