Ing. Petr Benda

Ústecký kraj
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2011 11:28:16

Kalousek chce jenom víc našich peněz

Kalousek chce jenom víc našich peněz

Ministr financí Kalousek (TOP09) má až dojemnou starost, aby na sjednocení daně z přidané hodnoty náhodou nevydělaly kraje a obce. Přesněji lidé, kteří v nich bydlí.

Ministr Kalousek navrhuje, aby se změnil zákon o rozpočtovém určení daní, který dnes rozděluje krajům 8,92 procenta a obcím 21,4  procenta. Příští rok by obce měly dostávat 19,93 procenta a v roce 2013 19,90 procenta. Kraje 8,28 procenta. Cílem této  korekce podle něho je, aby se zvýšené DPH pozitivně projevilo výlučně ve  státním rozpočtu.

Je to stejná kulišárna, jako kdyby na snížení daně ze mzdy zaměstnavatel reagoval snížením výplaty zaměstnancům, neboť by byl přesvědčen, že by se snížená daň měla pozitivně projevit zejména na jeho zisku. Považuji tento přístup ze strany ministra financí vůči obcím a krajům za mimořádně nekorektní. Obce i kraje investují do infrastruktury, zdravotnictví, kultury, školství, dopravy  a sportu. Z povahy těchto investic se nezanedbatelně podílí na vytváření pracovních příležitostí a zvyšují kupní sílu obyvatel a tedy jejich poptávku. A ta buď negativně a nebo pozitivně ovlivňuje podnikatelský sektor. Na návrhu ministra Kalouska je ale nejvíce překvapující, že je to právě on kdo v „hospodárně" ozvučených sálech v zájmu privátního sektoru donekonečna hlásá, že stát je špatný hospodář. A přitom ho v hospodaření zastupuje. Zřejmě proto chce víc peněz, aby "neschopnost státu" mohl občanům na úkor obcí a krajů konečně dokázat.

Petr Benda

Vyšlo na blog.idnes.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama