Ing. Petr Benda

Ústecký kraj
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2010 10:39:04

Koalice s ODS ano či ne?

Koalice s ODS ano či ne?

V poslední době se velice diskutuje o koalicích mezi ČSSD a ODS. Jednoduché a odsuzující tendence, které se projevují, nestojí na reálném základě.

Mnozí nevnímají situaci, která v určitém místě v době vyjednávání nastane. Jednání v mnoha městech nejsou vůbec jednoduchá a dochází často i k politickému vydírání ze strany malých subjektů. Odsoudit všechny koalice s ODS mi nepřijde zrovna správné.

Mnozí novináři, ale i jiní kritici hovoří o těchto koalicích jako o něčem zlém a špatném. V mnoha městech tyto koalice působí a lidé jsou vesměs spokojení. Hovořit po volbách za voliče je velmi riskantní a neodpovědné. Volič dává najevo svojí spokojenost nebo nespokojenost a jde mu o to, aby vše v jeho městě klapalo. Volič hlavně preferuje svoje priority a většinou mu nezáleží na tom, jestli v takovém městě bude koalice s těmi nebo s jinými.

ČSSD je v situaci, kdy je po ní požadováno, aby vyřešila co bylo první, zda vejce nebo slepice. Neměla by uzavírat koalice s ODS a zároveň nesmí uzavírat koalice ani s KSČM. S kým tedy smí ČSSD koalice uzavírat? Představa některých je, že s tím kdo zbyde. Ale co když nikdo nezbyde a ČSSD ač vítězná bude muset vyklidit pole a odejít do opozice, tak jak se to stalo v parlametních volbách do Poslanecké sněmovny? Proč není stejnou absurditou povolební spolupráce s TOP 09 nebo různými subjekty, které nikdo nezná a byly vytvořeny jen pro tyto volby? Myslím si, že odpovědět a nikoho nezklamat je nad lidské síly.

Tuto otázku řeší ČSSD po každých volbách. Po každých volbách je nám vyčítáno, že uzavíráme koalice, které se novinářům a mnoha lidem nelíbí. Nikdo nám však neřekl, jak to udělat, abychom voličům mohli aspoň částečně splnit naše sliby. Nemůže nás však nikdo postavit do role, že vyhrajeme a budeme odcházet do opozice jen proto, že se někomu nelíbí koalice s ODS a jinému zase koalice s KSČM. Mluvit o tom, že se nikdy nezavděčíme všem je naprosto zbytečné.

Petr Benda

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama