Ing. Petr Benda

Ústecký kraj
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2010 17:31:18

MUDr. Dernerová ochránkyní Lišky

MUDr. Dernerová ochránkyní Lišky

MUDr. Dernerová se postavila do role ochránce Ondřeje Lišky, předsedy Strany zelených. (viz. článek Šéf ČSSD bojuje s korupcí slovy, 30. 4. LN)

Paní Dernerová ve svém článku vypsala data, která se týkají výběrového řízení na nákup přístrojů pro Krajskou zdravotní, a. s. Paní Dernerová tvrdí, že ČSSD mohla nákup přístrojů ovlivnit. Vezmeme to postupně. Zahájení procesu výběru dodavatele započalo v létě 2008. Paní doktora letní období zpochybňuje. Ano, jak sama uvedla, oznámení o zakázce bylo na centrální adresu odesláno 3. 9. 2008 (tj. datum vyhlášení), uveřejněno na těchto stránkách bylo 12. 9. 2008. Můžeme se dohadovat o tom, zda začátek září je či není léto. Ve škole jsme se vždy učili, že astrologické léto končí 23. září.

 

Přestože jsem v té době nebyl v představenstvu Krajské zdravotní, a.s. (dále KZ) paní Dernerová tvrdí, že jsem mohl nákup přístrojů ovlivnit. Nemohl. Jaká jsou tedy fakta? Otevírání obálek s nabídkami proběhlo 27. 10. 2008 a týž den proběhlo také první jednání hodnotící komise kde se posuzovala podaná nabídka. 13. 11. 2008 hodnotící komise doporučila zadavateli tuto nabídku přijmout.

 

27. 10. 2008 bylo sice již po krajských volbách, ale paní Dernerová asi zapomněla, že dnem voleb se rázem nemění vedení kraje. Je třeba, aby zasedli zvolení zastupitelé a zvolili vedení kraje, tzn. hejtmana, členy rady kraje, náměstky hejtmana. Toto se uskutečnilo na prvním zasedání zastupitelstva až 26. 11. 2008, tedy po té co hodnotící komise doporučila zadavateli, předchozímu vedení představenstva KZ, ještě za působnosti bývalého vedení kraje, nabídku přijmout.

 

Smlouva s vybraným uchazečem byla uzavřena dne 8. 12. 2008. Předsedou představenstva jsem se stal 17. 12. 2008. Smlouvu jsem tedy nemohl podepsat.

 

Po té co jsem nastoupil do KZ, byl proveden nezávislý audit na nákup přístrojů. Firma, která audit prováděla, byla vybrána na základě výběrového řízení, právě proto, aby byla zaručena nezávislost auditu.

 

Od mého nástupu do KZ proběhlo několik kontrol včetně Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Žádná z těchto kontrol do současnoti neprokázala pochybení, a to jak v samotném výběrovém řízení, tak v cenách přístrojů. Zadávací podmínky plně odpovídají podmínkám srovnatelných soutěží a dané legislativě. Obdobné zadávací podmínky používala KZ u dotačních titulů řízených Ministerstvem zdravotnictví. K diskusím nad úlohou kompletátorské firmy je třeba říci, že zákon o zadávání veřejných zakázek nevylučuje účast takové firmy, což však rozhodně vylučuje je účelové dělení zakázky. A toto říkám přesto, jak již jsem doložil výše, že výběrové řízení probíhalo a bylo realizováno v době, kdy jsem v KZ vůbec nepůsobil.

 

Ano, v současné době probíhá audit ministerstvem financí na Úřadu regionální rady soudržnosti Severozápad, který evropské dotace rozděluje. Samozřejmě jsem k těmto dalším kontrolám a auditům nakloněn, a jak již jsem řekl několikrát, kontrolorům poskytneme veškerou součinnost. I naším zájmem je, aby tato kauza byla již ukončena a nebylo dále poškozováno jméno Krajské zdravotní, a. s.

 

Je smutné že paní doktorka své mediální aktivity převádí z odborné do osobní roviny. Stále tvrdí, že byla z nemocnice patřící do KZ, odejita. Odešla sama, po té co chtěla zkrátit pracovní úvazek na 0, 1. KZ ji nemohla umožnit další zkrácení úvazku, neboť v té době již pracovala na 0,6 úvazku a naším zájmem je zajistit pacientům kvalitní a dostupnou péči.

 

Ing. Petr Benda

Předseda představenstva KZ, a. s.

 

Vyšlo v Lidových novinách 6. 5. 2010

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama