Ing. Petr Benda

Ústecký kraj
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2010 10:21:43

Pan ministr Drábek neřídí ministerstvo války proti sociálnímu smíru

Pan ministr Drábek neřídí ministerstvo války proti sociálnímu smíru

Docela rád bych panu ministru Jaromíru Drábkovi připomněl jednu důležitou věc, na kterou rád zapomíná.

Stojí v čele ministerstva práce a sociálních věcí. Doufám, že se nepletu když si myslím, že by se pan ministr měl v prvé řadě starat o problémy potřebných a ne o minoritní část občanů naší společnosti, která vydělává nadprůměrné mzdy. Podle ministra Drábka je tato minoritní část poškozována tím, že lidé s nízkými příjmy berou penzi na úrovní 70% své původní mzdy a ti co vydělávají daleko více než je průměrná mzda v této zemi dostávají penzi na úrovní 25% své mzdy. Otázkou pane ministře nejsou procenta, ale výše důchodu. Ti co mají nadprůměrné příjmy mají také ve skutečnosti nadprůměrný důchod. Znamená to, že jsou na tom stále o mnoho lépe, než ti co berou průměrnou mzdu nebo dokonce nižší než je průměrná mzda u nás. Pan ministr by neměl zapomínat na princip solidarity a měl by si uvědomit v čele jakého ministerstva stojí. Překrucování slova sociální by nemělo patřit mezi úkoly ministerstva práce a sociálních věcí.

Docela rád bych panu ministru Jaromíru Drábkovi připomněl jednu důležitou věc, na kterou rád zapomíná. Stojí v čele ministerstva práce a sociálních věcí. Doufám, že se nepletu když si myslím, že by se pan ministr měl v prvé řadě starat o problémy potřebných a ne o minoritní část občanů naší společnosti, která vydělává nadprůměrné mzdy. Podle ministra Drábka je tato minoritní část poškozována tím, že lidé s nízkými příjmy berou penzi na úrovní 70% své původní mzdy a ti co vydělávají daleko více než je průměrná mzda v této zemi dostávají penzi na úrovní 25% své mzdy. Otázkou pane ministře nejsou procenta, ale výše důchodu. Ti co mají nadprůměrné příjmy mají také ve skutečnosti nadprůměrný důchod. Znamená to, že jsou na tom stále o mnoho lépe, než ti co berou průměrnou mzdu nebo dokonce nižší než je průměrná mzda u nás. Pan ministr by neměl zapomínat na princip solidarity a měl by si uvědomit v čele jakého ministerstva stojí. Překrucování slova sociální by nemělo patřit mezi úkoly ministerstva práce a sociálních věcí.

Také jsem si pozorně přečetl rozhovor s ministrem Drábkem. Má velkou snahu dát sociálnímu systému údajně poctivější tvář, ale nechápu proč ta tvář nemá být také spravedlivější? Na rozdíl od pana ministra si myslím, že hnacím motorem zaměstnávání lidí načerno byli a jsou nepoctiví zaměstnavatelé a lidé bez práce se museli této realitě přizpůsobit. Nevěřím, že většina lidí by nedala přednost legálnímu zaměstnání. Pan ministr by měl v prvé řadě systémem kontrol eliminovat nepoctivé zaměstnavatele. Myslím si, že s prvními odebranými živnostmi a udělenými sankcemi, bude počet lidí zaměstnaných načerno klesat.

Zatím to vypadá, že se pan ministr snaží lidem vnutit představu, že za ekonomické ztráty ze zaměstnávání načerno mohou „nepoctiví nezaměstnaní“. Tím podle mě záměrně prohlubuje nedůvěru k sociálnímu státu, narušuje sociální smír a staví proti sobě naprosto zbytečně různé skupiny občanů. Neustálá snaha stavět proti sobě mladou generaci a důchodce, zaměstnance a zaměstnavatele, zaměstnané a nezaměstnané,  kteří ne svojí vinou skončili na pracovních úřadech je velmi kontraproduktivní a do budoucna i nebezpečné. Jako sociální demokrat se s tímto postupem pana ministra nemohu souhlasit. Pan ministr Drábek by si měl uvědomit, že stojí v čele ministerstva práce a sociálních věcí a ne ministerstva války proti sociálnímu smíru a proti sociálně nejslabším.

Petr Benda

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama