Ing. Petr Benda

Ústecký kraj
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2010 16:23:15

Předvolební "harašení" Ondřeje Lišky

Předvolební "harašení" Ondřeje Lišky

Panu Liškovi zřejmě vadí zlepšení hospodařského výsledku Krajské zdravotní, a. s., která sdružuje 5 nemocnic v Ústeckém kraji a stoupající kvalita zdravotní péče v našich nemocniních.

Když jsem si přečetl článek Ondřeje Lišky „Máte problémy pane Paroubku“ musel jsem se pousmát jak pan Liška prezentuje s neochvějnou jistotou informace, které velmi důvěřivě převzal z některých médií. Připadá mi to jako by se pan Liška chtěl před volbami zviditelnit, po té co shlédl předvolební preference své strany.

 

Do svého hledáčku si vzal mediálně vytvořenou a dál účelově živenou kauzu, postavenou na aktivitách a tvrzeních jediného bývalého zaměstnance Krajské zdravotní, a. s. Tato tvrzení povýšil pan Liška na tzv. „Ústecký skandál“. Skandální ale je, s jakou jistotou prezentuje dosud ničím nepodložené informace, která společnost Krajská zdravotní, a. s. opakovaně rozporovala.

 

Pan Liška, zřejmě v rámci předvolebního „harašení“, použil téma evropských dotací Krajské zdravotní , ale už se nezabýval tím, že jsme v řadě předchozích tiskových výstupů jasně uvedli, že v Krajské zdravotní bylo již provedeno na „dané téma“ několik auditů ohledně prověření výběrového řízení na nákup přístrojů, a to nejen správcem dotací, nezávislou auditorskou společností, ale i Úřadem na ochranu hospodářské soutěže. Žádná z těchto kontrol neprokázala pochybení jak v cenách, tak v samotném výběrovém řízení. Naopak výsledkem bylo vždy konstatování, že výběrové řízení proběhlo v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

 

Také mě překvapilo s jakou jistotou pan Liška napsal, že Ministerstvo financí přešetřuje další podezřelé nakládání s veřejnými penězi, ve kterém mají prsty čelní představitelé sociální demokracie. Ano, Ministerstvo financí přešetřuje a my jsme mu k tomu nápomocni, stejně jako budeme nápomocni každé jiné kontrole, která do Krajské zdravotní přijde. Ale jak může v této souvislosti obvinit čelní představitele sociální demokracie s podezřelým nakládáním s penězi?! Pane Liško, nějaká z provedených kontrol tato vaše slova snad potvrdila? Zatím jsem se s ničím takovým nesetkal. Měl byste se zamyslet,zda byste se za tyto své výroky neměl omluvit.

 

Musím se také ohradit proti výroku pana Lišky, kdy říká, že „podmínky soutěže byly „fraškou“. Do výběrového řízení se mohla přihlásit jakákoliv česká či zahraniční firma. Informace o veřejné soutěži byla vyvěšena na centrální adrese, tak jak to ukládá zákon o veřejných zakázkách. Zadávací podmínky plně odpovídají podmínkám srovnatelných soutěží a odpovídají dané legislativě. Obdobné zadávací podmínky používala Krajská zdravotní, a.s. u dotačních titulů, řízených Ministerstvem zdravotnictví ČR.

Ondřej Liška také píše, že stojím v čele správní rady. I zde se mýlí. Jsem předsedou představenstva Krajské zdravotní, a. s. a to až od prosince 2008, čili jsem nastoupil až po realizovaném výběrovém řízení na nákup přístrojů, které pan Liška kritizuje.

Mluví-li pan Liška o "neuvěřitelném hospodaření", musíme mu dát za pravdu. Která jiná společnost působící v rámci českého zdravotnictví dokázala během tak krátké doby oddlužit 5 velkých nemocnic, dostat je ze ztrátového do plusového hospodaření a proinvestovat takový objem evropských dotačních prostředků, jako Krajská zdravotní, a.s. Naše společnost vykázala za loňský rok provozní zisk 117 milionů korun, odměny zaměstnancům za rok 2009 jsou v celkové výši 30,3 mil. Kč. Další část peněz jde na rezervy na opravy. Za první čtvrtletí tohoto roku jsme dosáhli provozního zisku ve výši 34,4.milionu korun.

Na závěr nezbývá než říct, že pan Liška by si měl zjistit veškeré informace, než napíše článek, ve kterém zkritizuje kde co a kde koho. Chápu, že je před volbami, situace je napnutá, vzrušení vstoupá, ale v politice se „harašením“ body nezískávají.

Petr Benda

Předseda KVV ČSSD Ústeckého kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama