Ing. Petr Kulhánek

  • BPP
  • Karlovarský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.07.2018 10:54:00

Na jednání s hejtmankou nepadla o nabídce kraje k převzetí krematoria ani zmínka

Na jednání s hejtmankou nepadla o nabídce kraje k převzetí krematoria ani zmínka

Shrnutí problematiky krematoria v Karlových Varech

 V minulém roce, v souvislosti s dosluhující 20 let starou kremační pecí, se města rozhodovalo, zda stávající pec opravit, zda pořídit novou, nebo zda využívat externí službu, stejně jako polovina všech statutárních měst v ČR. Krematorium bylo postaveno ve 30. letech minulého století, tehdy na okraji města, mimo jakoukoliv zástavbu. Dnes je toto místo v širším centru města, v intenzivní zástavbě, trvale poškozující obyvatele na sídlišti Růžový vrch a v Rybářích. "Celých osm let se pravidelně setkávám s negativními názory ze strany obyvatel těchto lokalit na kremaci a její vliv na okolí," říká primátor města Petr Kulhánek.

Během zvažování uvedených variant byl nastaven prozatímní systém využití externí služby krematoria Hrušovany. Toto moderní krematorium mimo intenzivní zástavbu obsluhuje široké území nejen v ČR, ale i v sousedním Německu. Ukázalo se, že takto nastavený systém funguje a ani po řadě měsíců k němu nebylo z žádné strany významných výhrad. Zcela jistě jde o problematiku velmi citlivou, současně poskytovaná služba se však od té dřívější neliší jinak, než převozem do Hrušovan a zpět, cenová úroveň zůstává zachována a zároveň jde o zcela zavedený a běžný systém v rámci republiky. Možnost obřadu a rozloučení se zesnulým v obřadní síni, vše probíhá standardně jako ve všech ostatních městech, z nichž drtivá většina krematorium nemá.

Ve chvíli, kdy byla na jedné straně varianta investičně velmi náročná, s negativním vlivem na své městské okolí, a na druhé straně fungující systém ve stejné kvalitě poskytované externí služby s garancí dalšího fungování i do vzdálenější budoucnosti, padlo z pohledu vedení města logické a zcela konsensuální rozhodnutí kremační pec na Růžový vrch nevracet a nechat fungovat stávající službu.

Primátor dodává: "Na jednání s paní hejtmankou nepadla ani zmínka o nabídce kraje k převzetí krematoria, jak se objevilo v tisku. Na tomto jednání jsem navrhoval, že pokud je Karlovarský kraj názoru, že v na jeho území má být krematorium, nechť je to aktivita kraje, nechť je nové krematorium umístěno ve vytipované bezproblémové lokalitě s tím, že Karlovy Vary - a předpokládám, že i další sídla v regionu - budou na tomto záměru ochotně spolupracovat. V tomto duchu také Rada města přijala usnesení, kterým konstatuje připravenost jednat na toto téma s Karlovarským krajem."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama