Ing. Petr Mach, Ph.D.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2015 22:51:00

Zvažujeme možnost trestního oznámení

Zvažujeme možnost trestního oznámení

P. Mach vyzval nejvyššího šéfa sociálky k řešení kauzy P. Fenclové

Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach žádá informace od ústředního ředitele České správy sociálního zabezpečení ve věci podivné „kontroly“ obchůdku Petry Fenclové v Domažlicích. K té došlo 5. června t.r., jen pár hodin poté, co živnostnice v České televizi kritizovala ministra financí Babiše za chystaný systém elektronické evidence tržeb.

„Chci vědět, kdo tu kontrolu nařídil, co bylo jejím předmětem a jak byla zdůvodněna. Protože se obávám, že došlo přinejmenším k porušení zákona, ne-li dokonce až ke zneužití pravomocí úřední osoby, požaduji od nejvyššího šéfa ČSSZ také informaci o tom, jak bylo konkrétně rozhodnuto, jaké byly vyvozeny důsledky, jak byl příslušný úředník, který pochybil, potrestán, atd. Až nám pan ředitel odpoví, pak se rozhodneme, jaké v této věci podnikneme další kroky a už teď zvažujeme i možnost trestního oznámení,“ oznámil dnes novinářům Mach. Dopis poslal společně s Petrou Fenclovou (celý text najdete zde).

Přítomný majitel účetní firmy Martin Tyšer pak novinářům popsal, jakými zákony se řídí kontrola správy sociálního zabezpečení. Zmínil např. zákon č. 255/2012 Sb. O kontrole (kontrolní řád), konkrétně § 7, který řeší, že kontrolující je v souvislosti s výkonem kontroly oprávněn vstupovat do staveb (…), je-li to nezbytné k výkonu kontroly. „Tady jednoznačně vstup kontrolujícího pracovníka do obchodu, aspoň podle vyjádření pracovníků OSSZ v Domažlicích, nebyl nezbytný k výkonu kontroly. Zde se může jednat i o zneužití pravomoci,“ upozornil účetní Tyšer. (více viz příloha).

Dále se mluvilo především o chystaném systému EET – zejména proto, že dopoledne proběhla konference ministra Babiše s jeho chorvatským kolegou. Zúčastnila se jí i Petra Fenclová, podle níž ale pro živnostníky nic nového nepřinesla: „Pořád nevíme, jak bude fungovat ta aplikace, co a jak se tam bude zadávat. Na přímou otázku, kdy to bude zavedené pro všechny, řekl Babiš, že ještě neví…“ P. Fenclová také upozornila na nesmyslnost častého argumentu ministra Babiše – a sice, že si náklady na pořízení systému může odečíst z daní: „Abych si něco mohla odečíst z daní, musím na to nejprve fyzicky vydělat – každou korunu!“

Nelíbilo se jí také, že ministr díky tomu systému vidí doslova na účet jakékohokoliv podnikatele: „To tam předváděl ten chorvatský ministr, promítal nám bankovní účet nějakého podnikatele, kolik na něm má, co si zrovna koupil….“ P. Fenclová se obává, že až se za nějaký čas zjistí, že systém nefunguje, že se prostě víc peněz do státního rozpočtu nevybralo, tak se to zruší: „Ale kdo nám nahradí ty náklady, které do toho nejdřív budeme muset vložit?“

Petr Mach se obává, že cílem ministra Babiše a jeho systému EET není navýšení peněz do státního rozpočtu, ale likvidace drobných živnostníků. „Kdyby šlo o peníze pro státní rozpočet, může ministr financí snadno zrušit investiční pobídky nebo třeba odstranit nefér daňové zvýhodnění pro vyvolené firmy. To ale nedělá,“ upozornil závěrem Mach. (celá jeho dnešní prezentace k EET zde)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama