Ing. Petr Mach, Ph.D.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.06.2017 6:49:53 - šumák

Lithium

Dobrý den, pane Machu, chci se zeptat, co bude pro ČR a její občany znamenat povolení těžby lithia australské společnosti? Nebylo by bývalo lepší dát to Diamu? Naše nerostné bohatství je přece nás všech, proč mají zisky proudit opět mimo naše kapsy? A neříkejte, že stát je nejhorší hospodář, na to už Vám neskočím, po těch zkušenostech, které nám tu zahraniční vlastníci předvádějí už 28 let. Zdravím Pavla

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.06.2017 20:22:56 - Ing. Petr Mach, Ph.D.
Dobrý den, tuhle záležitost považuji za velmi důležitou. Nesmíme si nechat rozvrtat zemi, a prakticky z toho nic nemít! Pokud by se mělo těžit, je pro nás Svobodné nepřijatelné jakékoliv vyvlastňování soukromých pozemků a každá společnost, která chce těžit, musí právoplatně pozemky koupit. Také jsem pro, aby se každá dotčená obec mohla vyjádřit a v případě nesouhlasu těžbu zablokovat. Třeba na základě obecního referenda. Týkat by se to mělo všech obcí, v jejíchž katastru se věc má dít a obcí sousedních, na které to bude mít dopad. Stát si musí vyjednat takové podíly a poplatky z těžby, a o ty se podělit s dotčenými obcemi, aby to celé finančně pro stát a občany dávalo smysl. Jinak je podle mě lepší nechat si Krušné hory, jak jsou, i s Lithiem v zemi :)