Ing. Petr Měřínský

  • ANO 2011
  • Přerov
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2021 22:13:00

Kostel zasvěcený svatému Vavřinci dostává novou střechu

Kostel zasvěcený svatému Vavřinci dostává novou střechu

Střecha kostela svatého Vavřince prochází už třetím rokem generální opravou, která má celkově přijít na jedenáct milionů korun. Rekonstruuje se po částech a letos je na řadě třetí, tedy předposlední etapa.

Na opravu střešního pláště přispělo v roce 2019 i v roce 2020 město Přerov částkou 350 tisíc korun – a radní navrhují, aby stejná suma šla do střechy i v letošní třetí etapě.

Má-li Římskokatolická farnost v Přerově od města získat dotaci, musí pro ni v červnu ještě zvednout ruku zastupitelé.

„Město se k plánované opravě kostela přihlásilo i v roce 2018, kdy farnosti poskytlo 120 tisíc korun – tato částka z 60 procent pokryla náklady na projektovou dokumentaci, související s rekonstrukcí,“ vzpomněl primátor města Petr Měřínský. A protože jde v případě střechy o nákladnou akci, farnost na ni získala pro letošek také další dotace z veřejných peněz - Ministerstvo kultury přispělo částkou 410 tisíc a z Olomouckého kraje přišlo 200 tisíc. Z církevních zdrojů poputuje letos do střechy této nemovité kulturní památky 897 tisíc korun.

Kostel svatého Vavřince, který se nachází v Kratochvílově ulici a je součástí ochranného pásma městské památkové zóny, byl postaven v roce 1256. V letech 1722 až 1732 prošel rozsáhlou barokní přestavbou, která mimo jiné znamenala i změnu původní orientace a jeho rozšíření. Přístavbou kaple Božího hrobu a novobarokní předsíně hlavního vchodu z let 1910 až 1912 byl svatostánek opět rozšířen. 

„Zastřešení kostela je provedeno systémem sedlových a zvalbených střech krytých pálenou střešní taškou typu bobrovka,“ konstatoval vedoucí odboru stavebního úřadu a životního prostředí Pavel Juliš, který zároveň vzpomněl, že součástí střechy je i hranolová dvoupatrová věž, zastřešená cibulí s lucernou a makovicí – té se ale prozatím oprava netýká.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama