Ing. Petr Měřínský

  • ANO 2011
  • Přerov
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.05.2021 16:50:00

Nejnovější auto mají přerovští dobrovolní hasiči z roku 2013

Nejnovější auto mají přerovští dobrovolní hasiči z roku 2013

Dobrovolní hasiči čekají na nové vozy, ty staré mohou do šrotu nebo mezi veterány

Na obnovu letitého vozového parku čekají jednotky dobrovolných hasičů ve dvou místních částech Přerova. Do zakoupení aut bude město investovat 2 miliony 700 tisíc korun, velkou část nákladů pokryje dotace. Radní už schválili zadávací podmínky k zakázce. 

„Počítáme s nákupem jednoho nákladního auta pro Čekyni a druhého pro Dluhonice. Na oba nákupy nám už Olomoucký kraj přispěl dohromady částkou 200 tisíc korun, Ministerstvo vnitra přikleplo každému vozu 450 tisíc,“ řekla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. Rada už i odsouhlasila pět dodavatelů, kteří budou vyzváni k předložení nabídky. Pokud se do výběrového řízení zapojí, budou muset nabídnout auto, které splňuje veškeré limity pro moderní hasičské vozy. V zadání je jasně definováno třeba i to, jak bude vypadat kabina čekyňské osádky. „Musí být vybavena nejméně osmi sedadly ve třech řadách, první a třetí má být orientována po směru jízdy, druhá proti. Pod sedadly musí být prostor pro uložení drobného požárního příslušenství v přepravkách, nad sedadly LED osvětlení,“ uvedla Ivana Pinkasová, vedoucí odboru zakázek města. Technické podmínky jsou obsáhlé, každá zakázka je vedena zvlášť a zohledňuje požadavky jednotlivých sborů. Dodavatel bude muset zajistit například i nápisy vyvedené na přední karoserii kabiny.

O nutnosti obnovit zastaralý vozový park mluví hasiči už dlouho. „Faktem je, že některé vozy jsou už opravdu vysloužilé kousky.  V Dluhonicích mají ještě Tatru 805 vyrobenou v roce 1956 a je čím dál složitější ji udržovat v provozuschopném stavu. V Čekyni využívají Avii z roku 1988, která už není v dobrém technickém stavu. Druhé auto mají Čekyňští z roku 1966 - je sice krásně udržované, ale na první pohled je zřejmé, že jde o veterána,“ konstatoval Tomáš Staněk, který na přerovském magistrátě vede krizové řízení.  Také ostatní dobrovolní hasiči na tom nejsou se stářím aut o nic lépe, postupně se proto počíná s omlazováním jejich vozového parku. „Nejnovější auto mají přerovští dobrovolní hasiči, jedná se o Iveco Daily z roku 2013. Druhým nejmladším je čtrnáct let stará cisterna Renault Midlum,“ vzpomněl přerovský primátor Petr Měřínský.

Město Přerov má celkem osm jednotek dobrovolných hasičů – jedna je v Přerově, další v místních částech Kozlovice, Dluhonice, Újezdec, Čekyně, Henčlov, Vinary a Penčice. Ročně přijde z rozpočtu každé jednotce asi 67 tisíc korun a tyto peníze jdou především do zásahového vybavení, údržby vozového parku či školení.
Zdroj: https://www.prerov.eu/cs/magistrat/tiskove-centrum/tiskove-zpravy-2021/tz-kveten-2021/dobrovolni-hasici-cekaji-na-nove-vozy-ty-stare-mohou-do-srotu-nebo-mezi-veterany.html

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama