ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2010 10:30:00

Komentář k referendu o osamostatnění Velkého Dřevíče a Rokytníka od Hronova

Komentář k referendu o osamostatnění Velkého Dřevíče a Rokytníka od Hronova

Když člověk vstupuje do manželství, plánuje a těší se na spoustu společných nevšedních zážitků a vznáší se vysoko nad zemí. Každý, kdo už někdy svou vlastní svatbu absolvoval, vám ale potvrdí, že tato očekávání hodně přesahují realitu, která se po ča

Že totiž společné soužití je o něčem úplně jiném, než jsou velké zážitky, a že převládá spíše plnění domácích povinností a přizpůsobování se jeden druhému, zkrátka že dříve či později manželé přistanou nohama na zemi.

Každý z nás má právo si zvolit, zda bude ženatý či svobodný a pokud se mu zdá, že se rozhodl špatně, může svůj stav opět změnit. Rozvod je poměrně rychlou záležitostí. Možná, že kdyby to tak jednoduché nebylo, donutilo by nás to více nad manželstvím a vztahem ke svému partnerovi přemýšlet a hledat cestu k spíše k vylepšení manželství, než k jeho konci.

Proč to píšu? Protože totéž platí, pokud se chtějí mezi sebou rozvádět ne manželé, ale dvě obce. I v takovém rozchodu hraje roli mnoho faktorů úplně stejných jako v manželství. Často si jeden z partnerů připadá málo doceněný, má pocit, že on má ze vztahu menší přínos a že na něj zbývají hlavně povinnosti, zatímco ten druhý si usurpuje většinu práv. I v tomto případě se vedou spory o tom, která investice je prozíravá, správná či nutná. A i ve svazku obcí je nutná vzájemná tolerance a neustálá komunikace, respektování názorů druhého a stálé vyvažování vzájemných potřeb tak, aby výsledkem byl kompromis.

Žít mimo takový svazek se zdá být jednoduché. Proč bychom se jako Velký Dřevíč či Rokytník měli s někým dohadovat a někomu ustupovat, když můžeme žít šťastně odděleni? Proč se hádat o to, co je pro nás důležitější, když si to můžeme řídit sami? Ale je to opravdu tak jednoduché?

První problém může nastat už v tom, že oddělena by nebyla obec jedna, ale dvě. Přitom Velký Dřevíč má více něž dvojnásobek obyvatel proti Rokytníku. Jak dlouho bude trvat, než ten menší zjistí, že ten velký si z vzájemného soužití bere více. Podle mých zkušeností to dlouho nepotrvá, a to bez ohledu na to, jestli to bude pravda či nikoliv.

Druhý problém jsou peníze, o které podle otřepané fráze jde „až v první řadě". Každý finanční poradce vám řekne, že žít v manželství je na osobu mnohem levnější, než být „single". Každý, kdo rozumí rozpočtovému určení daní vám potvrdí, že pro malou obec je svazek s větší obcí mnohem výhodnější a finančně přínosnější, než samostatná existence. Všechno má své výhody a nevýhody a každé rozhodnutí něco dává a něco bere.

A co z toho všeho vyplývá? Že nikdo vám, obyvatelům Velkého Dřevíče či Rokytníku neřekne, jaké řešení je pro vás jediné správné. Nikdo za vás nerozhodne, jestli se máte rozvést nebo dál žít v manželství, nikdo vám neřekne, jestli se máte osamostatnit nebo zůstat. To je jen a jen vaše rozhodnutí.

Nejsem manželský poradce, ale věřím, že dokážete zvážit všechna pro i proti, která vaše hlasování v referendu o osamostatnění přinese, všechny výhody i rizika, která vás čekají, ať už budete žít „single", nebo „v manželství". Protože ať už rozhodnete jakkoli, budete to právě vy, kdo s tímto rozhodnutím bude dále žít.

Přeji vám vše dobré,

Petr Pakosta
senátor Parlamentu ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama