ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2012 12:56:48

Stát nemá právo za své občany rozhodovat, co smí a co nesmí pít a jíst

Stát nemá právo za své občany rozhodovat, co smí a co nesmí pít a jíst

Češi prý moc chlastají, kouří a přejídají se nezdravými jídly. Stát by je proto měl donutit k přechodu na zdravý životní styl. S tak šokujícími výroky se ohání pan ministr zdravotnictví.

Jak si lze vysvětlit úvahy a výroky typu, že lidé musí žít zdravěji a když si to neuvědomí sami, bude je k tomu muset motivovat (rozuměj donutit) stát? Z jedné strany sice bývalý uznávaný ředitel královéhradecké nemocnice říká, že se bude snažit situaci co nejrychleji vyřešit a restriktivní opatření, které nás přibližují zpátky k autoritářskému státu, zmírnit, jinde se naopak nebojí prohlásit, že alespoň částečná prohibice by Čechům trvale prospěla, neboť podle něho příliš holdují alkoholu.

I kdybychom byli ten „nejvychlastanější“ národ světa, stát nemá žádné právo za své občany rozhodovat, co smí a co nesmí pít a jíst. Takhle se vláda svobodné země nechová a chovat nesmí. Pokud ano, ať zváží přejmenování státu kupříkladu na Českou socialistickou republiku.

V nedávném rozhovoru pro jeden z deníků se ministr Heger vyslovil, že ho napadá celá řada opatření, která by vyřešila nedostatek financí v oblasti zdravotnictví. Nemůže je však realizovat, protože jsou na hranici (či za hranicí) naší ústavy (!). Ano, čtete správně, ministr naší země, která se v roce 1989 hrdě zbavila diktatury, si třiadvacet let poté stýská, že nemůže dostatečně omezit kuřáky, konzumenty alkoholu a „nezdravých“ jídel, protože je to protiústavní!

A co v takové situaci dělá vedení ODS, která má v programu od svého založení obranu občanských svobod, malého státu a nízkých daní? Mlčí. Její předseda ještě přizvukuje. Nejeden právní expert se přitom vyjádřil, že prohibice je protiústavní, a lidé ji proto nemusí dodržovat, u soudu by prý vyhráli.

Argumenty, proč je prohibice nesmyslná, sice zaznívají často, přesto některé zásadní zopakuji. Známe příklady z historie, kdy ve Spojených státech kvůli dlouhodobé prohibici obrovsky vybujela mafie, a černý trh se rozrostl do kolosálních rozměrů. Riziko nákupu některých typů alkoholických nápojů od prvních úmrtí po otravě metanolem znají všichni, pokud nespolehlivým a nejlevnějším značkám holdují i nadále, je to jejich problém a zákaz legálního alkoholu jim nepomůže.

Prohibicí dělá stát za svých občanů nesvéprávné debily, kteří nejsou schopni rozhodovat sami o sobě, škodí české ekonomice, poctivým podnikatelům a v neposlední řadě ohrožuje tisíce pracovních míst. Zároveň tím stát přiznává, že je líný vymýšlet a realizovat rozumná a účinná opatření, nezasahující do naší svobody. Prohibice trvá už jedenáct dnů, otravy přesto pokračují a černý trh se raduje.

Skutečnost, že tyto jeho kroky nikterak výrazně nekritizují významní členové koaliční ODS, je pro mě potvrzením, že jsem tuto stranu, na jejímž založení jsem se před dvaceti lety podílel, počátkem letošního roku opustil oprávněně. Je pro mě smutným paradoxem, že obhajoba původních myšlenek a programu Občanské demokratické strany je realizovatelná až tehdy, kdy z této strany vystoupíte.

Ing. Petr Pakosta, senátor a nezávislý kandidát do Senátu za volební obvod č. 47 Náchodsko.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama