Ing. Petr Šilar

  • KDU-ČSL
  • Ústí nad Orlicí
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.05.2011 10:59:00

Češi rozpoutali v Evropské unii boj za jednotný čas

Češi rozpoutali v Evropské unii boj za jednotný čas

Od roku 2002 si musíme v březnu posunout hodinky o jednu hodinu dopředu, na podzim zase pak zpátky.

Většina Čechů s touto změnu nesouhlasí, proto se pustili do boje za zrušení dvou časů. Aby byla změna možná, musí k ní dojít v celé Evropské unii.

„Letní čas je systémová úprava. Proto nyní připravujeme projekt, který by měl docílit jednotného času. Mnohým lidem tato změna způsobuje psychosomatické problémy, a proto tuto iniciativu tak silně podporují,“ říká senátor Petr Šilar, který se dlouhodobě touto záležitostí zabývá. Češi se tak postaví do čela boje za jednotný čas v celé Evropské unii. Podporu mají napříč členskými státy.

Evropská legislativa neumožňuje, aby byl zaveden jednotný čas pouze v České republice. „Čas musí být stejný v celé Unii. Naší snahou tedy je ve všech členských státech rozpoutat diskuzi a shromáždit jeden milion podpisů na podporu jednotného času,“ vysvětluje autor této myšlenky Tomáš Zdechovský. Občané Evropské unie budou mít možnost se vyjádřit, zda chtějí dva časy, nebo jeden. Dokumenty Evropské komise jasně říkají, že pokud se lidé vyjádří pro zrušení dvou časů, jejich názor bude akceptován.

O sjednocení času budou diskutovat odborníci na půdě českého Senátu v úterý 17. května od 10.00. Záštitu nad odborným seminářem přijal senátor Petr Šilar a europoslankyně Zuzana Roithová, která bude garantem návrhu na evropské úrovni.
 
K Čechům se přidávají i lidé ze zahraničí

Letní čas je umělá úprava změny času, která se používá pro letní měsíce. V tomto období nahrazuje čas daný příslušným časovým pásmem. Původní záměr zavedení letního času měl vést k úspoře energie. Někteří energetici však tvrdí, že tyto úspory jsou minimální. „Navíc změna na letní čas způsobuje lidem zdravotní potíže. Obrací se na nás stovky lidí z České republiky, ale i ze zahraničí s tím, že máme jejich podporu. Tato iniciativu bude určitě úspěšná,“ uzavírá senátor Šilar.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama