Ing. Petr Šilar

  • KDU-ČSL
  • Ústí nad Orlicí
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2012 13:40:00

Je nejvyšší čas konat

Je nejvyšší čas konat

V úterý 3. dubna pořádala Agrární komora České Republiky, jako součást doprovodného programu veletrhu TECHAGRO v prostorách tzv. Rotundy pavilonu A, setkání zemědělců se zástupci významných politických stran.

Kteří zde v dostatečném předstihu - před podzimními volbami, představili svůj agrární program. KDU-ČSL na tomto fóru reprezentoval senátor Petr Šilar.

Senátor Šilar ve svém projevu mimo jiné připomněl základní teze lidoveckého programu postavené na principu dobrého hospodáře:"Hospodáře nedělá vlastnictví, ale zodpovědnost k tomu co je mu svěřeno, o co má starost... a abych parafrázoval slova Karla Havlíčka Borovského - je na čase, aby slova odpovědných, ráčila z úst přejíti do rukou, tedy je nejvyšší čas konat," dodal Šilar.

Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba konstatoval, že se zemědělství stává celospolečenským a politickým tématem. Všichni zúčastnění politici se shodli na nezbytnosti podpořit tuzemskou produkci a zvýšit soběstačnost zejména v živočišné výrobě, přičemž nejbližší prioritou bude vyjednání co nejpříznivějších dotačních podmínek pro rozpočtové období EU 2014 - 2020. V zájmu České republiky by podle nich byla restrukturalizace již schválených dotací ve prospěch resortů a žadatelů, jejichž čerpání neprovázejí žádné problémy, tedy zemědělců, kteří s dotačními tituly umějí správně nakládat a účelně je využívat. Z jednání mimo jiné vyplynulo, že ministrem financí proklamované zrušení podpory zelené nafty neproběhne. Neshodnou se na tom totiž další zástupci vládní koalice a tím celý návrh, obsažený v připravovaném balíčku návrhů zákonů, padá.

Vystoupení některých dalších politiků silně připomínalo jen léty vyzkoušenou přehlídku sice dobře vycvičených rétorů, ale zcela bez konkrétního obsahu. Proto je na to zemědělci v hledišti také vehementně upozornili a požadovali jasná stanoviska a návrhy řešení přibývajících problémů týkajících se převážně kvality a rostoucích cen dovážených potravin, jako jsou například vejce či česnek a upozornili na podobný problém, který se dá očekávat v nejbližší době také u vepřového masa.

Jedna z přítomných diskutujících, která popisovala výborné osobní zkušenosti s agrární politikou v Bavorsku,"nahrála na smeč" k závěrečnému slovu Petra Šilara, který této situace po svém využil a s úsměvem konstatoval: "Chcete-li se mít jako v Bavorsku, musíte volit jako v Bavorsku."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama