Ing. Petr Vokřál

  • Brno
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2016 11:12:00

Je třeba připomínat, jak důležitá je pro nás svoboda

Je třeba připomínat, jak důležitá je pro nás svoboda

17. listopadu je datum, které je významné pro české dějiny. Tento den byl náš národ hned dvakrát vystaven útlaku totalitního režimu – poprvé nacistického, podruhé komunistického – ale dokázal se postavit na odpor a bránit svoje práva.

 Den boje za svobodu a demokracii je vzpomínkou na hrdiny prvního, druhého i třetího odboje a také připomínkou toho, že svoboda není zadarmo.

„Myslím si, že je velice důležité si připomínat, jak důležitá je pro nás svoboda, a nezapomínat na osobnosti bojující za svobodu, kterou byl například i pan prezident Havel. A to proto, abychom si uvědomili, co svoboda znamená. Abychom si jí vážili, abychom ji nesli dál a nedovolili její dehonestaci," řekl na shromáždění primátor města Brna Petr Vokřál.

Vzpomínkový akt se uskutečnil na Rooseveltově ulici u památníku 1., 2. a 3. odboje před budovou krajského soudu za účasti vedení města a představitelů dalších důležitých institucí z Jihomoravského kraje.

Pietní akce připomíná roky 1939 a 1989, kdy studenti demonstrovali proti nacismu, respektive komunismu a obě demonstrace byly brutálně potlačeny.

V průběhu listopadových událostí 1939 byly také v Brně ve 4 hodiny ráno 17. listopadu obsazeny všechny české vysoké školy. Mnozí ze studentů zatčených gestapem či příslušníky SS byli převezeni do koncentračních táborů.

„Tím, že jsme a vždycky jsme byli univerzitním městem, tak události tohoto roku měly na Brno velký dopad. Řada studentů, kteří byli v odporu, bohužel skončili v koncentračních táborech. Brno v tomto směru bylo vždy aktivní," dodal primátor Vokřál.

Také listopadové události roku 1989 měly v Brně svá specifika. Odehrávaly se ve stínu smrti básníka Jana Skácela a jeho pohřbu, který se konal 15. listopadu.

Události v listopadu roku 1989 nabraly v Brně spád 20. listopadu, kdy se uskutečnila první velká demonstrace. Následovalo vyhlášení týdenní protestní stávky. Demonstrace, které se konaly v následujících dnech, vyvrcholili generální stávkou, která se konala 27. listopadu. Brno mělo své zastoupení v Praze i 17. listopadu. Tehdy tam hostovalo Divadlo na provázku se svým Rozrazilem, jehož druhá polovina se změnila v rozhovor s přímým účastníkem násilně ukončené demonstrace. Brněnští herci, k nimž se posléze přidali i novináři a pracovníci rozhlasu a televize, tak patřili k prvním, kdo celé hnutí okamžitě podpořili.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama