Ing. Radek Lacko

  • ANO 2011
  • Praha 4
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2018 20:06:26

Nemocnice Na Františku: proč by ji měl provozovat magistrát?

Nemocnice Na Františku: proč by ji měl provozovat magistrát?

V poslední době se mě lidé často ptají, proč si vedení Magistrátu hl. města Prahy myslí, že by měla být Nemocnice Na Františku provozována magistrátem. Rozhodl jsem se proto stručně a jasně pojmenovat 8 hlavních důvodů.

 Snad všichni Pražané vnímají, že budoucí osud Nemocnice Na Františku (NNF) je aktuálně pražským zdravotně-politickým tématem číslo 1. Jako radní za oblast zdravotnictví mohu potvrdit, že jednání magistrátu s Prahou 1 v dané věci je v plném proudu. Argumenty jsou, myslím, pádné:

1. Hlavní město Praha v současné době provozuje v rámci tzv. přednemocniční péče Zdravotnickou záchrannou službu, Městskou polikliniku a Městskou nemocnici následné péče. Chybí mu však zdravotnické zařízení, které by zajišťovalo lůžka akutní péče, aby mělo pro své obyvatele k dispozici všechny druhy na sebe navazující zdravotnické péče. Bylo by to efektivní, ekonomické a prospěšné

2. V centru města by mělo fungovat dobře vybavené zdravotnické zařízení s akutními lůžky pro rychlou pomoc při akutních stavech, a to ve spolupráci se Záchrannou službou hl. města Prahy. Představovalo by jakýsi filtr, jenž by odlišil stavy vyžadující péči ve specializovaných centrech od těch, které zvládne léčit samo.

3. Vzhledem k poloze NNF je přirozenou spádovou oblastí této nemocnice nejen Praha 1 a 7, ale také část Prahy 3 (kde nemocnice v Kubelíkově ulici zajišťuje jen následnou péči), část Prahy 5 a Prahy 8. Dosavadní provozování nemocnice jen jednou městskou částí (Praha 1) proto nedává dost dobře smysl.

4. Prakticky všechny dřívější malé pražské nemocnice se přeměnily na zdravotnická zařízení následné péče a téměř veškerá akutní lůžková péče je v rukou fakultních nemocnic, které hlavní město Praha nemůže dostatečně ovlivňovat.

5. V zájmu města je i to, aby nedocházelo k poklesu počtu obyvatel žijících v jeho centru. To samozřejmě souvisí i s dostupností akutní lůžkové zdravotní péče.

6. V centru metropole je vysoká koncentrace lidí přijíždějících sem za prací a také domácích i zahraničních turistů, kteří často potřebují akutní ošetření. Dobře fungující nemocnice potom může být i pěknou vizitkou hlavního města.

7. Nemocnice v centru Prahy by měla být schopna zajistit převážně akutní stavy kardiologické, neurologické, chirurgické a traumatologické, u nichž hrozí největší nebezpečí z prodlení. Lze předpokládat, že výskyt těchto akutních stavů se bude v souvislosti se stárnutím pražské populace zvyšovat. Magistrát by proto měl mít možnost ovlivňovat skladbu lůžek akutní zdravotnické péče v centru města.

8. V souvislosti se současnými trendy by se měla nemocnice zaměřit i na jednodenní péči tak, aby byl tento moderní způsob léčby dobře dostupný i pro obyvatele centra Prahy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama