Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2018 17:47:00

Pakt staví návratovou politiku pouze na bázi dobrovolných repatriací

Pakt staví návratovou politiku pouze na bázi dobrovolných repatriací

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 18. prosince 2018 ke Globálnímu paktu OSN

 Dobrý den vážené kolegyně, vážení kolegové,

s tím, co tady řekl předseda klubu ODS, nelze než souhlasit. Pan premiér říká, já nic, já samozřejmě jsem proti migračnímu paktu, nebo proti paktu o uprchlících, to vláda, to vláda, to oni, to já ne. A lidi nám píšou. Vždyť Babiš to vlastně taky nechce. Tak vláda to schválila. Premiér tam nebyl na vládě, nebo co se stalo. Pan ministr vnitra tady řekl, že vlastně o nic nejde, že jde o právně nezávazný pakt. To, že je právně nezávazný pakt, je pravda. Nicméně jde o salámovou metodu, kdy nám celá Evropská unie bude tento pakt v následujících letech připomínat. Bude se odvolávat na ten pakt, na to, až budou další věci, které se toho bezprostředně týkají. A pan ministr vnitra na to měl jeden názor a já zopakuji ten náš názor. Názor hnutí SPD, o čem vlastně ten pak o uprchlících je. De facto zavádí globální uprchlické kvóty. Ministr zahraničí Maďarska, Maďarsko tento pakt nepodpořilo, řekl doslova. Cituji. Kompakt otevírá zadní dvířka pro ty, kteří nemohou přijít dveřmi hlavními. Konkrétně zahrnuje mechanismy pro účinnější, předvídatelnější, spravedlivější mezinárodní reakci na situace vyznačující se velkým množstvím uprchlíků. To znamená, až přijde nějaká další vlna, tak budeme postupovat podle tohoto paktu. Nabízí mezinárodní rozšiřování podpory anebo aktivace opatření pro spravedlivější a předvídatelnější sdílení zátěže a odpovědnosti. Za koho? Přece za uprchlíky. Kompakt bude umožňovat i rozšířený přístup k přesídlení a dalším řešením v třetích zemích. Tento pakt navíc staví návratovou politiku pouze na bázi dobrovolných repatriací, a to i pro země původu uprchlíků.

A v neposlední řadě tento kompakt má ambici usilovat o to, aby reakce na pohyby uprchlíků po celou dobu zohledňovaly otázky genderu, věku a různorodosti, takže má v sobě i podobné věci, které obsahuje Istanbulská smlouva.

Takže pokud jste si mysleli, že Andrej Babiš bojuje proti masové imigraci, tak snad vás uvedená fakta vyvedla z omylu. Andrej Babiš na té vládě samozřejmě musel sedět - pan ministr vnitra nám přečetl usnesení vlády, jak rozhodla vláda, a pan Andrej Babiš u toho samozřejmě musel být.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama