Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.02.2014 18:40:17 - Zdenka Wagnerová

Tento špinavý byznys může díky vládě kvést dál

Dobrý den. Nedokážu rozklíčovat stanovení výše RPSN, víceméně logiku stavby oné věty.
Návrh změny zákona:
(2) Nejvyšší přípustná roční procentní sazba nákladů činí
a) u úvěrů do výše jistiny 15 000 Kč včetně dvacetinásobek lombardní sazby platné
k 1. lednu daného roku; nejméně 25 % a nejvýše 100 %

Přeložila jsem větu takto:
U úvěrů do 15.000 Kč včetně, činí nejvyšší přípustná RPSN dvacetinásobek lombardní sazby platné k 1. lednu daného roku, nejméně 25% a nejvýše 100% .

Zajímá mně jediné, je oněch "nejméně 25%" nejnižší přípustná hranice RPSN?
Lombardní sazba je nyní 0,25%, dvacetinásobek je 5%. Těchto 5% není v intervalu navrženém zákonem.
Víte, ono "Nejvyšší přípustná RPSN činí .... nejméně 25% a nejvýše 100%" zní strašně divně. Určuje interval, rozpětí nebo vlastně co odst. (2) určuje.... Děkuji moc za vysvětlení.

Moc Vám děkuji za odpověď
Zdenka Wagnero

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.02.2014 13:14:26 - Ing. Radim Fiala
Dobrý den, legislativní jazyk je zapeklitý, ale ve skutečnosti je to vcelku jednoduché. My v Hnutí Úsvit jsme přesvědčení o tom, že současné půjčky v nebankovním sektoru se často pohybují daleko za hranici lichvy a rádi bychom jasně legislativně stanovili, co ještě není a co již je lichva. Problém je ale v tom, že to se odvíjí od míry inflace. Je logické, že je-li nyní inflace nízká, musí být i úroky z půjček nižší, naopak je-li vysoká, musí i úroky stoupnout. Proto jsme nestanovili jeden pevně daný strop maximálně přípustného RPSN, ale napsali jsme, že se má tento strop odvíjet od lombardní sazby ČNB, která se ve své řadě odvíjí od ceny peněz v ekonomice. Pokud tedy bude lombardní sazba velmi nízká, jako je tomu dnes, nesmí RPSN (roční procentuální sazba nákladů) půjčky přesáhnout 20% - 25% (v závislosti na výši půjčky). Naopak bude-li lombardní sazba ČNB vysoká, hranice maximální dovolené RPSN stoupne, nikdy však nepřesáhne 80% - 100%. Přitom říkáme, že se jedná o velice tolerantní opatření, které ponechává prostor pro podnikání a pouze zakazuje to, co je již za hranou lichvy. Dnes se na trhu s půjčkami běžné setkáte s RPSN v řádu tisíců procent a pak se nikdo nemůže divit, že lidé, kteří si půjčí, zákonitě končí v rukou exekutorů.