Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2022 22:13:00

Není v našem zájmu zapojovat se do konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem

Není v našem zájmu zapojovat se do konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny 29. listopadu 2022.

Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, paní ministryně, vše podstatné tady bylo řečeno v tom návrhu působení sil a prostředků sil Ministerstva obrany na následující roky. Já bych jenom chtěl zdůraznit některé věci, některé aspekty. V návrhu vlády, který není rozdělený na zahraniční operaci a výcvik ukrajinské armády na území členských států Evropské unie, se prostě projednává jako celek, což z mého pohledu je problematické. V tomto návrhu se mimo jiné plánuje cvičit na našem území až čtyři tisíce ukrajinských vojáků v pětiměsíčních intervalech, což by mělo stát český státní rozpočet v letošním a příštím roce dohromady téměř jednu miliardu korun. Jedná se o tak zvanou asistenční misi Evropské unie s pozdější částečnou refundací.

To, ale v době, kdy kvůli této vládě strmě roste zadlužení státu a českým občanům a firmám postiženým astronomickým růstem cen energií a veškerých dalších nezbytných nákladů se žádné pomoci nedostává. Prioritou současné vlády je ale podpora Ukrajiny a Ukrajinců v pokračování válečného konfliktu. Je to navíc nepřijatelné v době, kdy i nám aktuálně schází jenom co mám z veřejných zdrojů 3,5 tisíce vojáků jenom u pozemních sil na doplnění tabulkových stavů, ale je to i otázka bezpečnosti našich občanů. Máme mimo jiné vojáky v Pobaltí, máme vojáky na Slovensku plus máme posílení Policie České republiky na česko-slovenských hranicích a není v našem zájmu zapojovat se do konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem a nechceme také, aby se na našem území školili vojáci a jednotky z Ukrajiny. V České republice mají být naši vojáci a mají se připravovat na obranu území našeho státu. A proto já tento návrh nepodpořím. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama