Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2021 15:39:53

Vích (SPD) Nenaočkovaní se nesmí stát občany druhé kategorie

Vích (SPD) Nenaočkovaní se nesmí stát občany druhé kategorie

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) by mělo pečlivě vyhodnotit aktuální data o vakcíně Astra Zeneca. Již několik států pozastavilo její očkování - Německo, Francie, Itálie, Nizozemí, Dánsko. A co my?

V několika zemích bylo aktuálně očkování touhle vakcínou pozastaveno, protože se vyskytly případy vážných embolií, výrazného úbytku krevních destiček, krvácení nebo rovnou úmrtí u dosud zdravých osob (poslední 3 případy se staly v Norsku). Byť se jedná zřejmě pouze o některé šarže vakcín, naposledy doporučili zastavení očkování zdravotní experti v Nizozemsku a Irsku, očkování touto vakcínou v poslední době zastavilo ale také Norsko, Dánsko, Bulharsko, Rumunsko, Island a Thajsko. Ke všemu se ty problematické zdravotní následky většinou týkaly zdravotníků, protože seniorům se ji dané státy už neodvážily podávat kvůli chybějícím údajům o její účinnosti u této věkové kategorie. Vláda České republiky ale očkování Astrou Zenecou nezastavila ani u seniorů. Naopak jsou v poslední době více zváni k očkování. Očkováni byli také učitelé a chystají se další skupiny, např. z řad ozbrojených složek. EU se navíc chystá představit 17. března tzv. evropský pas, který má být vstupkou pro očkované (samozřejmě výhradně vakcínami schválenými EMA) pro pohyb v rámci EU. Nevím jak to chce EU kontrolovat, ale nenaočkovaní (z různých důvodů) se nesmí stát občany druhé kategorie.

Zdálo se, že vláda tyto vakcíny "uskladnila" do doby, než se vyjasní ta jejich účinnost a jestli nemají škodlivé vedlejší účinky. Naprosto s podivem je ale právě nyní uvolňuje k použití, když se prohloubily pochybnosti o její účinnosti u seniorů a v praxi se objevují závažné případy vedlejších účinků. Třeba je to jen náhoda a ty zdravotní problémy vakcína nevyvolala. Ale možná ano a pak je třeba zvýšené opatrnosti. Je dost zvláštní, že po určitém množství zneklidňujících vedlejších účinků se z trhu náhle stáhly vakcíny Pfizer/BioNTech (minimálně z evropského trhu). Zřejmě to tyto firmy stihly včas, protože to nemělo větší vliv na hodnotu jejích akcií, BioNTech dokonce dál roste, akcie Pfizeru alespoň zastavily letošní pokles a nyní se zotavují. Kdežto akcie Astra Zeneca ještě zřejmě svůj pokles prohloubí, pokud se jí nepodaří v aktuálních kauzách očistit své renomé.

Občané, kteří si přejí nechat se očkovat, si zjišťují informace sami. Jak nyní probíhá očkování rizikových skupin v praxi? Senior se zaregistruje, anebo se nechá zaregistrovat, třeba ve třech nemocnicích, o kterých má informace, že by tam nemuseli očkovat Astra Zenecou. V den, na který je zaregistrován, vyrazí s předstihem do nemocnice a podívá se tam na vývěsku, co ten den zrovna "dávají". Když je to Astra Zeneca, odhlásí se a zkusí jiný termín jinde. Tento vůbec ne ojedinělý příběh demonstruje, že senioři si už mezi sebou zvládli předávat důležité informace a tzv. "hlasují nohama". Dokonce i když nedávno očkovali nemohoucí pacienty, jak psal Seznam Zprávy, a přijeli za nimi až domů, většina z těchto pacientů věděla o Astře Zenece a jejích problémech a nejevila velké nadšení, dva z nich ji rovnou odmítli. Je zajímavé, že i tito nemohoucí pacienti si dokážou informace, které je zajímají, opatřit.

Bylo by tedy dobré, aby se SÚKL přestal věnovat jen sdělování zpráv od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) a podrobně analyzoval vakcíny a jejich dokumentaci sám. Je otázkou, jak vůbec EMA ty vakcíny schvaluje, zda to není jen přidání dalšího razítka, ale bez většího zkoumání, pokud je vakcína od ideově vhodného výrobce a naopak, pokud výrobce geopolitickým hlediskům nevyhovuje. Žádost o registraci pro použití v EU vakcíny Sputnik V. totiž rozpaluje bruselské úředníky doběla. Ještě víc možná to, že žádost o registraci v evropských státech podali už v říjnu 2021, ne u EMA, ale u orgánu sdružujícího národní "SÚKLy" členských států.

Nejsem příznivcem jiného než zcela dobrovolného očkování proti Covidu-19, víc fandím lékům a vůbec tomu, abychom ani jedno z toho nepotřebovali, protože dokážeme tuto nemoc vymýtit jinými způsoby. Pokud ale někteří občané ČR mají pocit, že právě vakcína je zachrání, je nutné jim nabídnout tu nejbezpečnější možnou variantu, a navíc výběr z několika. V takové situaci teď nejsme. Buď skoro žádné vakcíny nemáme nebo se nabízí Astra Zeneca a k tomu pár tisíc kusů nově schválené vakcíny Moderna.

Česká republika v očkování ale stále zaostává. Očkovací centra nefungují a praktičtí lékaři stále marně čekají na vakcíny, kterých je nedostatek a jejich dodávky mezi státy nejsou ze strany EU rozdělovány rovnoměrně a spravedlivě. Ze strany výrobců nejsou ani dodržována původně naslibovaná množství. Vakcíny vyrobené mimo EU se vozí do EU, aby se vakcíny vyrobené v EU vyvážely mimo EU. To zcela postrádá logiku. Zcela nejlepším řešením by byl návrat lékové soběstačnosti České republiky, resp. i soběstačnosti ve výrobě vakcín.

Potřebujeme být také soběstační ve výrobě zdravotních pomůcek a zdravotního materiálu pro nemocnice a další zdravotnická zařízení. Je to i dobrý námět na restrukturalizaci naší ekonomiky, kdy bude třeba najít náhradu za montovny automobilů, po kterých už několikátým rokem klesá poptávka a další pokles se dá předpokládat. Trh s léčivy je však v současné době přeregulovaný, mimo jiné z důvodu našeho členství v Evropské unii. Co však je možné, je začít výrobou generik (tedy léků, jimž vypršela patentová ochrana) a následně vytvořit národní programy, případně programy ve spolupráci se Slováky nebo s dalšími zeměmi V4 pro spolupráci v této oblasti. Je na co navázat. Například Slovakofarma Bratislava a Léčiva Praha byly skvělé podniky pro výrobu léků v Československu vyvážející i do zahraničí. Jako u všech záležitostí, které by se vracely do rukou státu, je třeba od začátku nastavit takové kontrolní mechanismy, aby jen nedocházelo k vyvádění státních peněz do soukromých rukou.

 Je nutné rovněž prověřit činnost státních organizací typu SÚKL, SZÚ apod., zda tam nedochází ke střetu zájmů, tedy propojování státní správy s byznysem. Je trochu podivné, že jedněm lékům a vakcínám SÚKL bezmezně věří a jiné se dlouho bránil i jen posoudit. To je přesně to, co měl společného Ivermectin, Isoprinosine (resp. jejich využití proti Covidu-19) a případně posouzení vakcíny Sputnik V.  Může to být náhoda nebo systémový problém. To by bylo dobré zjistit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama