Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.05.2022 5:00:00

Vích (SPD) Vládní priority a velmi pozdní probouzení

Vích (SPD) Vládní priority a velmi pozdní probouzení

Vláda pětikoalice po měsících výmluv, že nic nemůže dělat s rostoucími cenami energií, začala přemýšlet, co by se dělat dalo.

Vláda pětikoalice po měsících výmluv, že nic nemůže dělat s rostoucími cenami energií, začala přemýšlet, co by se dělat dalo.

Už to totiž bylo hodně trapné. Vláda pětikoalice, v níž sedí zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP09, STAN a Pirátů se schází každý týden. Někdy i dvakrát. A místo toho, aby už dávno přinesla jasná a efektivní řešení, raději se ve Sněmovně zlobila na opozici, že po ní žádá přijetí konkrétních a účinných opatření. Podobně vládní strany reagovaly na povzbuzování k efektivitě a ohledu na české občany ohledně přijímání uprchlíků z Ukrajiny.

Vyvrcholilo to poslední čtvrtek, kdy se po hodině věcného jednání a vystoupení tří opozičních politiků celá vláda jako jeden muž (tedy z těch, kdo tam ještě byli) zvedla a odešla. Čímž jednání skončilo a další den už se jednalo o něčem jiném. Takže asi tak vládní koalice respektuje opoziční názory. Nemá řešení a odpovědím se vyhýbá. Na dokreslení vzájemného respektu slouží květnový výrok Markéty Adamové Pekarové, která opozici doporučila „sedět v koutě a šoupat nohama”. Až tam dospěla naše demokracie po zvolení současné vládnoucí pětikoalice. Za pouhého půl roku. Tohoto nehorázného výroku si už povšiml i prezident Miloš Zeman, který ji dokonce označil za prokletí naší politiky. Jinak si nevybavuji, že bychom někdy v porevoluční politické historii zažili tak pohrdavé zacházení s opozičními stranami ve Sněmovně i mimo ni. Naznačuje to ovšem nejen pohrdání, ale i jistou paniku vládních kruhů, které už se začínají obávat českých občanů, pro které nic nedělají, ale jejichž peníze hojně používají na své platy, benefity a své před volbami nepředvídatelné projekty, viz program, který můžeme nazvat „Dovez si svého voliče”.

Kdo hlasitě nevelebí vládní politiku, tomu je doporučeno mlčet. Kdo hlasitě nevelebí koncepci zapojení ČR do konfliktu na Ukrajině a nemlčí, nebo by snad chtěl zmínit Donbas a co se tam dělo od roku 2014, tomu je rovnou nepokrytě vyhrožováno Nejvyšším státním zástupcem. A bohužel máme z praxe ohlasy, že opravdu probíhá řada šetření Policií ČR pro potenciální verbální trestné činy. Trochu to připomíná situaci, kterou popisuje Jaroslav Hašek v románu Dobrý voják Švejk o důvodu sundání obrazu císaře pána: „To víte, ještě by si mohl někdo dovolit nějakou poznámku a byly by z toho nepříjemnosti.” Takže když si to shrneme: občanům České republiky je bráněno projevit vlastní názor (pokud je odlišný od toho vládního). Opozice je ve Sněmovně různými způsoby blokovaná, klidně s využitím porušení Jednacího řádu (viz před časem odebrání slova Tomio Okamurovi, předsedovi SPD). Je jí doporučeno se nevyjadřovat. A vláda nedělá pro zlepšení života českých občanů nic, pro alespoň nezhoršení jejich životů také prakticky nic. Ale minimálně už začíná drobně „vnímat signály”, jak s oblibou praví premiér Petr Fiala, že jí to už dlouho občané ČR tolerovat nebudou. A tak začala s drobnými úlitbami, aby se neřeklo. S velkou slávou byl vyhlášen návrh, že lidé s dětmi do 18 let dostanou letos v létě 5 000 Kč. Ale ministr práce a sociálních věcí, Marian Jurečka, za KDU-ČSL, se trochu zamotal do těch podmínek, které musí ti rodiče splnit. Výsledkem je, že o měsíc později se stále neví nic, je to v nedohlednu.

Nyní zase ministr financí, Zbyněk Stanjura, za ODS, naznačil, že konečně začali přemýšlet, co s tou energetikou. A viditelně se inspirují návrhem SPD, aby se elektřina pro české občany nekupovala za draho na burze v Lipsku, ale aby to proběhlo na našem území, kde se vyrábí. Vláda na to chce jít přes vytvoření státního obchodníka s elektřinou. Je asi jedno, jak přesně se toho dosáhne, pokud to našim občanům přinese citelně levnější elektřinu, proč ne. Vzhledem k tomu, že ekonom Kovanda hned začal do médií povykovat, že je to levicový nápad, možná to nebude tak špatná idea. Bude jen třeba ohlídat, aby se na tom „neprošustrovalo” příliš peněz na trafikách pro kamarády jištěné smlouvami se „zlatými padáky” a nepromrhaly se zbytečně peníze na předražený provoz. Ale aby stát získal energetiku zase víc pod svoji kontrolu je vhodný nápad do budoucna. Do toho budoucna, kdy na podzim hrozí velká energetická a také potravinová krize.

Takže teď ještě podniknout nějaké ty kroky pro jistější a levnější zásobování potravinami a opozice nebude muset být až tak důrazná, protože bude všechno fungovat, jak má. Tolik teorie, praxe bývá za této vlády jiná. Energetika je totiž základ, který se musí řešit jako první, protože až na vysoké ceny v energetice navazují vysoké ceny jiných výrobků, částečně i služeb, a žene to inflaci k roky nevídaným číslům (mít 14,2 % roční inflaci s tendencí k dalšímu strmému nárůstu je zkrátka děsivé). Přeji si, aby se udělalo maximum. Z SPD ovšem budeme stále navrhovat řešení, která jsou třeba, ale ke kterým vláda zatím nemá odvahu. Vláda spí a nechává všechno takzvaně vyhnít. Buďto jste málo chudí, nebo důchodce, anebo pracujete, ale každopádně dosáhnout na některou státní jakoby „pomoc“ je docela problém. Týká se to asi 40 tisíc domácností a ten systém je natolik složitý, že neznám nikoho, kdo by o tuto pomoc žádal. Pokud vláda takto bude postupovat i nadále a bude řešit pouze Ukrajince a Romy v Praze na nádraží, a nikoliv naše slušné a pracující občany plošně, tak se jí to krutě vymstí. Tipuji to nejpozději na podzim.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama