Ing. René Číp

  • Poruba
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2016 11:31:03

Další podpora našich zemědělců opět na stole

Další podpora našich zemědělců opět na stole

K projednání v rozpočtovém výboru Poslanecké sněmovny se dostala novela zákona č.353/2003 Sb., o spotřebních daních. Velmi ji vítám a budu podporovat její co nejrychlejší schválení.

Tato navrhovaná novela se týká rozšíření možnosti využívání tzv. »zelené nafty« i pro další skupinu našich zemědělců, což napomůže jejich větší konkurenceschopnosti proti zemědělcům z původních členských zemí Evropské unie.

Daňové zvýhodnění se v současné době týká pouze činností v rostlinné výrobě. Jedná se např. o rostlinnou výrobu včetně chmelařství, ovocnářství, vinohradnictví, pěstování zeleniny, hub, okrasných květin, dřevin, léčivých a aromatických rostlin apod. Od 1. ledna 2016 činí výše nároku na vrácení spotřební daně z motorové nafty s podílem biosložky do sedmi procent a z čisté motorové nafty 40 procent výše spotřební daně zahrnuté do ceny této směsi.

Návrh zákona rozšiřuje s účinností od 1. července 2016 daňové zvýhodnění minerálních olejů, které jsou spotřebovány v rostlinné výrobě, i na minerální oleje, které jsou spotřebovány při vybraných činnostech živočišné výroby a produkci zvířat. Jde zejména o činnosti spojené s chovem skotu, prasat, drůbeže, ovcí nebo koz za účelem získávání, zpracování nebo výroby živočišných produktů nebo produkce chovných a plemenných zvířat. Výše nároku na vrácení spotřební daně je u vybraných činností živočišné výroby a produkci zvířat stanovena ve stejné výši jako u rostlinné výroby.

Doufejme, že nejen můj pozitivní názor na tuto novelu zákona, ale i celé Poslanecké sněmovny, povede opět k podpoře českých zemědělců, kteří na ni dlouho čekají. Podmínky podpory zemědělců v ČR po vstupu do EU byly pro ně velmi nevýhodné a mnohdy i likvidační, proto chci věřit, že i tato malá pomoc může pomoci udržet naši produkci a zároveň zvýší její dostupnost na pultech našich obchodů za cenu, která bude pro spotřebitele přijatelná a česká produkce se opět vydá na cestu růstu, neboť jsme vždy v této oblasti byli velmocí nejen díky podpoře zemědělců státem, ale i díky výborné klimatické poloze republiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama