Ing. Richard Nádvorník

  • STAN
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2012 14:51:19

Hradecké Řecko – kam kráčíš hradecká pravice?

Hradecké Řecko – kam kráčíš hradecká pravice?

Komentář k událostem okolo hardeckého kina Centrál.

Již od loňského podzimu zaměstnává hradecké politiky kauza artového kina Centrál. Občanské sdružení Pro-Centrál je jeho provozovatelem a na jeho provoz od města pobírá roční dotaci 650 tisíc korun. Na pořízení digitálního projektoru od města dostalo dotaci kolem 3,2 milionu korun a částečně se na tom finančně podílely i další subjekty. Sdružení má v pronájmu prostory městského kinosálu.

Od loňského léta se ovšem ví o značných finančních potížích občanského sdružení Pro-Centrál a jeho ředitel pan Kučera kvůli tomu musel opustit svůj post náměstka primátora města Hradce Králové. Politická reprezentace opakovaně řeší, jakým způsobem se dá kino Centrál zachránit, či zda nebude lepší nechat proběhnout insolvenční řízení a v jeho průběhu se pokusit získat zpět majetek, na který město značnou měrou přispělo. Město je zároveň i jedním z věřitelů a interní audit ukázal, že prostředky každoročně poskytované prostřednictvím víceletého grantu byly používány v rozporu s grantovými pravidly a měly by být tudíž ve výši 400 tisíc korun městu vráceny.

Zastupitelé se shodli na tom, že jistou formu artového kina v Hradci Králové chtějí, nemohou se ale shodnout na řešení problému dluhů občanského sdružení. Ty od loňského roku totiž značně narostly a dnes činí již více než 3,5 milionu korun. To ovšem není jisté, protože občanské sdružení v některých letech vůbec nevedlo účetnictví a nikdo neví, odkud ještě může nějaký další závazek vyplavat. Ale protože občanské sdružení je vlastníkem digitální projekční techniky, ozvučení a některého dalšího vybavení kina nyní říká „Město zaplať moje dluhy nebo přijdeš o majetek, do kterého si už tak jako tak vložilo peníze“. A tak stejně jako Evropa řeší co udělat se zadluženým Řeckem, i Hradec Králové řeší co udělat se zadluženým Centrálem.

Na posledním zastupitelstvu se ovšem ukázalo, že některé strany mají více odvahy věc rychle řešit než populistická hradecká pravice a řekli „dost takovému vydírání“. Zastupitelské kluby TOP 09, ČSSD, Změny pro Hradec a KSČM nepodpořili při hlasování žádost o provozní dotaci občanskému sdružení ve výši 2,9 milionu korun. Tato dotace by stejně nepokryla veškeré dluhy občanského sdružení a bylo by jen otázka času, kdy nastane problém s insolvencí a pouze by nás to stálo ještě více peněz.

Naskýtá se otázka, proč ony pravicové strany tolik stojí o záchranu zadluženého občanského sdružení? Je to tím, že jeho představitel je součástí vládnoucí koalice a jeho hlas by příště mohl chybět? Nebo je to proto, že vstoupil do zastupitelského klubu Hradeckého demokratického klubu a tak nějak se nehodí, aby se stal skvrnou na jeho štítu? Jde o kino nebo o prestiž? Ukázala snad tato kauza na letité vazby hradeckých politiků a provázanost stran a hnutí, které už není možné zpřetrhat?

Otázek, jak se zdá, je víc než odpovědí a všechno jenom proto, že se problémy o kterých se už dávno ví, neřešily včas, rychle, bez emocí a pachuti politické interpretace vlastních problémů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama