Ing. Roman Kubíček, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.03.2014 16:39:46

Jaderná energetika nemá moc alternativ

Jaderná energetika nemá moc alternativ

Jsem pro dostavbu temelínské elektrárny, jestliže to bude pro nás ekonomicky výhodné. Koneckonců patří to k prioritám nás jihočeských poslanců.

Jako koaliční poslanec podporuji současnou vládu v jejím úsilí, že v rámci Evropské unie by neměly být zaváděny striktní kvóty pro zavádění podílu výroby elektrické energie z tzv. obnovitelných zdrojů.

Obávám se, že za zhruba dvacet let, kdy bude významně klesat účinnost fotovoltaických elektráren, nebudou jejich majitelé ochotni měnit solární panel za nové, už kvůli tomu, že skončí dotace. Myslím si, také že jejich podíl na výrobě elektřiny, pokud nedojde k nějakému významnému objevu, bude mít v následujících desetiletích jen doplňkový charakter. Myslím, že jejich uplatnění bude více směřovat do oblasti podpory energetické soběstačnosti budov.  

Je potřeba si uvědomit, že stavba dalších vodních elektráren je kvůli přírodním podmínkám v naší zemi téměř nemožná a další existence tepelných elektráren je kvůli hnědouhelným těžebním limitům v severních Čechách nejistá už proto, že uhlí v současných nalezištích rychle ubývá, navíc tento typ elektráren není příliš příznivý k životnímu prostředí.

Je tedy více než pravděpodobné, že bez nových jaderných elektráren se v budoucnu neobejdeme. Nechci však polemizovat s otázkou zda stavět nové bloky co nejdříve nebo např. za pět let. Jelikož je ale potřebujeme, stát musí zajistit takové investiční prostředí, aby se tato akce vyplatila.  

Ing. Roman Kubíček, (ANO)
poslanec PS PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama