Ing. Stanislav Juránek

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2019 17:40:00

Bydlení je čím dál složitější a čím dál těžší právě pro mladou generaci

Bydlení je čím dál složitější a čím dál těžší právě pro mladou generaci

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 3. 2019 k návrhu poslance Karla Raise na vydání zákona, kterým se mění zákonné opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí

Děkuji. Vážený pane předsedo, vážení kolegové, vážené kolegyně, dovolím si tady říci, že záležitosti bydlení se stávají v současné době čím dál složitější a čím dál těžší právě pro mladou generaci. Ta záležitost se řeší už dlouhodobě. Chci tady říct, že je tady samozřejmě nejenom rest vlády, ale je tady rest i mnoha obcí a měst, které měly v rámci svých kompetencí dohlížet na to, jakým způsobem se má bydlení řešit. Samozřejmě že změna stavebního zákona je v tuto chvíli velmi důležitou součástí a zcela určitě důležitější než materiál, který zde máme a který umožňuje, abychom vylepšili situaci bydlení v České republice.

Záležitost vylepšení je možná všemi pozměňovacími návrhy, které zde jsou. Takže za klub KDU-ČSL říkám, že ať jsou to pozměňovací návrhy, které předložil kolega Vojtěch Munzar, nebo ať jsou to pozměňovací návrhy, které navrhl kolega Tomáš Martínek, tak také pozměňovací návrhy, které navrhl kolega Jan Skopeček, jsou to návrhy, které vylepší situaci a pozici všech, kteří chtějí zlepšit bydlení. My máme jako KDU-ČSL bydlení jako docela zásadní záležitost, považujeme ji z hlediska rodinného za jeden z nejdůležitějších prvků, které zde jsou. Chtěl bych říct, že jsem se kdysi i jako starosta městské části pustil do výstavby, ve které jsme ve spolupráci s městem Brnem, protože městská část sama o sobě to nemůže zvládnout, vytvořili bydlení v různých úrovních, ať už to bylo bydlení nájemní nebo bydlení do vlastnictví nebo bydlení družstevní. (Hluk v sále je neustále obrovský. Velmi špatná slyšitelnost!) Tato záležitost se nám velmi výrazně podařila. Prosím o sjednání ticha, jestli můžu poprosit.

Tato záležitost je ovšem v tuto chvíli už v situaci, že je zapotřebí, abychom našli správnou cestu k tomu, abychom pomáhali tam, kde můžeme. To znamená v rámci KDU-ČSL jsme připraveni podpořit každý návrh, který situaci v rámci bydlení vylepší. Při té příležitosti si vás dovolím požádat, abyste tedy to vylepšení zvážili a hlasovali pokud možno i pro pozměňovací návrhy, protože těmi se dostaneme ještě o kousek dál v podpoře bydlení. Bydlení jako takové je totiž limitující pro to, jestli ty rodiny vůbec existují nebo neexistují. Jak se ukazuje, více než polovina manželství, které se rozvádějí do pěti let, jako důvod uvádí právě tu problematiku bydlení. Jestli tedy chceme mít zdravou společnost, ve které následně bude prostor pro mladé rodiny, aby pomáhaly této republice tím, že založí rodinu, tak je jedna z těch důležitých věcí, abychom pomohli bydlení. Tento způsob je jenom jedním z těch dalších, protože dále je třeba, abychom se také zabývali Fondem rozvoje bydlení a aby byl Fond rozvoje bydlení zaměřený právě na záležitosti, které v tuto chvíli na konkrétním finančním bytovém trhu chybí.

Znovu říkám, že záležitosti v bydlení již byly vyzkoušeny na některých místech České republiky a chci tím říci, že v okamžiku, kdy zvolíme vhodnou politiku, dojde i ke změně cen v rámci bydlení a je docela důležité, abychom k tomu právě hledali všechny cesty.

Proto si dovolím znovu zopakovat, že všechny pozměňovací návrhy, které zde jsou - ať už je to pozměňovací návrh kolegy Munzara nebo kolegy Martínka nebo také kolegy Skopečka - že všechny tyto návrhy si zaslouží vaši pozornost a při dobrém promyšlení také podporu. Myslím si, že právě tato záležitost, která zde v tuto chvíli leží na stole, nám umožňuje, abychom vylepšili situaci rodin v České republice, a to především mladých, kteří hledají svoje bydlení a zvláště těch, kteří hledají svoje první bydlení. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama