Ing. Světlana Kubíková

  • R2014
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2014 0:51:55

Špatný není územní plán, ale politická reprezentace

Špatný není územní plán, ale politická reprezentace

S magickým datem schválení Zastupitelstvem hl. m. Prahy – 9.9.1999 vstoupil před 15 lety dodnes platný územní plán do dějin Prahy.

Po náročných peripetiích vzniku, zpracování a projednání přinesl úplně nový metodický pohled na obsah územně plánovací dokumentace, včetně reflexe na měnící se podmínky politické. Sametová revoluce roku 1989  a zásadní legislativní změny vyžadovaly totiž pro rozvoj státu i měst a obcí nové územně plánovací podklady. Prvním krokem v Praze bylo schválení takzvaného Plánu stabilizovaných území z roku 1994.

Intenzívní práce na vytvoření a projednání moderního koncepčního dokumentu byly po dramatickém projednávání především s MŽP  korunovány úspěchem schválení dne 9.9.1999 s účinností od 1.1.2000.  Do 21.století tak Praha vstupovala vybavena jasnou vizí možností a mantinelů svého rozvoje. Tvůrci si byli vědomi možných budoucích kolizí záměrů a potřeb, nutnosti ověření urbanistickou studií v řadě míst, plán proto jednak vyznačoval tzv. velká rozvojová území, jednak cílil k naplnění záměrů do roku 2010, kdy měl navázat plán nový či obnovený. Během tohoto desetiletí došlo také k řadě významných událostí spojených s fungováním ÚP –ať už to byla pětisetletá voda v roce 2002 nebo řada legislativních změn v oblasti životního prostředí, územního plánu a stavebního řádu a dalších.

Málokdo z kritiků dnešního územního plánu si uvědomuje skutečnost, že na vině není územní plán, ale především politická reprezentace, v jejíchž rukou bylo povolování či zamítnutí pořizování několikatisícové smršti změn ÚP a současně její liknavost při rozhodování o zpracování nového územního plánu – připomeňme, že tady vyšla vstříc i novela Stavebního zákona s posunutím termínu zpracování nových územních plánů ze zákona. Nezbývá než doufat, že se politická reprezentace vzešlá z nadcházejících voleb postaví k úkolu  zpracování a projednání nového územního plánu zodpovědně jako k prioritě č.1.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama