Ing. Tomáš Czernin

  • TOP 09
  • Jičín
  • místopředseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2020 12:31:00

Levičácké úvahy o progresivní dani jen rozdmychávají závist

Levičácké úvahy o progresivní dani jen rozdmychávají závist

Komentář na facebookovém profilu k úvahám ministryně financí Aleny Schillerové o zrušení solidární přirážky

 Včera vydal Babišpress, mé kdysi milované Lidové noviny, sáhodlouhý rozhovor s ministryní financí, Alenou Schillerovou.

Dovolte mi pár poznámek:
Úvahy ministryně Schillerové jsou koktejlem směšného naparování se nad napravením vlastní lumpárny, vyvoláváním závisti mezi skupinami občanů a otravováním schopných.

To, že paní Schillerová mluví o zrušení solidární přirážky je drzost a je to směšné. Tato přirážka byla zavedena na 3 roky a přestat platit měla na konci roku 2015. Byla zavedena jako dočasný nástroj stabilizace veřejných financi v době hospodářské krize. Sobotkova vláda a tehdejší ministr financí Andrej Babiš ji ale v daňovém systému ponechali, takže navzdory hospodářskému růstu už pátým rokem zbytečně obírají občany. Prosím tedy, ať pani Schillerová rychle napraví lumpárnu, kterou udělali a nebije se při tom pokrytecky v prsa.

Levičácké úvahy o progresivní dani jen rozdmychávají závist chudších vůči bohatším. Progresivní daň je demotivující od výkonu, od vyšší kvalifikace i vyššího vzdělání.
TOP 09 prosazuje jednotnou daň z příjmu, jejíž výše je k debatě. Již od 1. 1. 2016 měla být 19 %, to by bylo pro nás akceptovatelné.

Jednotná daň je srozumitelná, pro správu levná a umožňuje státu cílené úlevy tam, kde to považuje za nutné a prospěšné.

Argumenty propadem příjmu státu jsou zcela liché, dokud stát rozhazuje plnými hrstmi. Jako první krok by tedy měla ministryně konkrétně říci, kde chce šetřit.

Jinak jsou její úvahy zase jen nebezpečná snůška populistických slibů, které se nám šeredně vymstí a platit je budou ještě naše děti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama